Jobb lett a korábban számoltnál a negyedéves GDP

2015.06.05. 09:43

0,8 százalékkal nőtt a negyedévben a GDP - írja a KSH a friss jelentésében. Ez azt jelenti, hogy éves szint 0,1 százalékponttal jobban ment a GDP, mint az előzetes becslés szerint. Ez jó hír, így az éves, naptárhatástól megtisztított növekedésünk is kicsit nőtt, 3,5 százalékosra módosult. AZ egész régiónak jól ment egyébként mostanában.

Kár, hogy ebből nem sokat érezhetnek az emberek. Itt alapvetően az volt a várakozás, hogy végre felpöröghet a lakossági fogyasztás, és nem az ipari export és az állami beruházások tolják főleg a szekeret, írja a Portfolio.

Ez a szerkezetváltás viszont nem történt meg. Termelési oldalról nézve ugyanis a szolgáltatások nem dinamizálódtak, ehelyett a tavalyi mintának megfelelően az ipar és az építőipar hajtotta a gazdaságot.

A felhasználási oldalról nézve sokkal kevesebb a beruházás, de cserébe jobb lett az export. A GDP belföldi felhasználása így csak 0,6 százalékkal bővült, ami nagyon elmarad a teljes, 3,5 százalékos értéktől, ilyen durva különbségre csak három éve volt példa, még a válság éveiben, írja a lap.