Kirúg több mint 200 embert a Surjány-Hús

2015.06.05. 10:19

Csoportos létszámleépítést jelentettek be a törökszentmiklósi Surjány-Hús Kft-nél, több mint 200 alkalmazottat dobnak ki - írja az MTI a cégre hivatkozva. 30 nap múlva teszik ki az érintetteket.

Még május 13-án csődöt kért maga ellen Surjány-Hús Kft. az ország egyik legnagyobb húsipari cége. A Szoljon.hu szerint a törökszentmiklósi cégnél már az áprilisi fizetését sem kapta meg az ott dolgozó, nagyjából 500 ember (a hivatalos adatok szerint mondjuk ez 350, a Céginfo májusi adatai alapján).

A cégből kifogyott pénz a hírek szerint, a csődbiztos pedig már át is vette az irányítást. Tóth János Tibor tulajdonos-ügyvezető másik nagy cége, az Alföldi Hús Zrt. ettől még nyugodtan működik tovább.

Tóth János Tibor mos még azt mondta el, hogy talán kaphatnak májusi fizetést a  dolgozók, bár a cég számláit zárolta a bank.  Áram lesz a cégnél a közműtartozások ellenére, a gázt viszont már kikapcsolták. Ennek ellenére rendeléseket még a készlet erejéig vesznek fel és teljesítik is azokat, bár új nyersanyagot már nem tud vásárolni a cég. 

Korábban az ügyvezető a társaság csődjét a Figyelőnek azzal magyarázta, hogy a Surjány-Hús nem tudja felvenni a versenyt a feketegazdaságban tevékenykedő cégekkel, az adót nem fizető piaci szereplőkkel, kiszolgáltatott a multiknak és nem tud versenyezni a szlovák, cseh, lengyel "csodaárú" termékekkel. Vagyis törvényszerűen el kell buknia - fogalmazott. 

Ez azért furcsa, mert ők is külföldi hússal dolgoztak főleg, csak ők a végén ráírták, hogy magyar áru. 

A Surjány Hús árbevétele 2011-es 16 milliárd forintról folyamatosan csökkent 2013-ban már 11 milliárd forint volt a Céginfo adatai alapján 190 milliós adózott eredménnyel. 2012-ben még egymilliárdos kamattámogatott hitellel új üzemet építettek, aminek átadására Fazekas Sándor miniszter személyesen ment le megdicsérni a céget.

Igaz, az hogy " igazi magyar minőségi húsáruval" látják el az országot, egy kicsit félrement Fazekastól, ugyanis az akkori VM saját felmérése szerint is 75-77 százalékban külföldi hússal dolgozott az üzem.