Ne egye le az ellenőrt, mert sokba kerül

2015.06.12. 12:53

Az a fagylaltos fiatalember szálljon le a járműről

- mondta be a sofőr a hangosbeszélőn, Gábor pedig, az ismert fagylaltkedvelő megszégyenülve kapta be a megmaradt fél tölcsért. Mégis jobb így, mint kizárva lenni az utazásból, gondolta.

És járhatott volna rosszabbul is.

A BKK üzletszabályzata szerint ugyanis tilos az utasnak a járműveken, valamint a metróhálózat, a hév és a fogaskerekű utasforgalmi területein

  • fagylaltozni
  • ételt
  • és italt fogyasztani.

És hiába a meleg, a Gáborhoz hasonlóan fagylaltozgató utasokat nem csak leszállíthatják, akár meg is büntethetik mondjuk tizenhatezererre.

Cumisüveg a síró gyereknek a hév-megállóban? Meghúzná a vizet a buszmelegben? Hadd egye már meg ezt kihűlt sajtburgert? Felbontana a kettes metrón egy konzerv erjesztett heringet?

Bár az üzletszabályzat kategorikusan tiltja az evésivást, az ellenőröknek van mérlegelési lehetőségük.

Sőt, mint írják munkatársaik "alapvetően segítő szándékkal állnak az egyes helyzetekhez". Megengedőbbek például az ivással egy hőségriadóban, vagy egy kisgyerekekkel.

Egy dologban azonban nem ismerenek tréfát.

"Aki mások ruházatát, testi épségét vagy a járművet veszélyeztető csomagolatlan, vagy nem visszazárhatóan nyitott csomagolású élelmiszerrel, vagy itallal kíván felszállni vagy utazni, azokat a jegyellenőrzést végző munkatársaink – érvényes jegye vagy bérlete ellenére is – megakadályozhatják az utazás megkezdésében, vagy ha már megkezdte az utazását, az utazásból ki is zárhatják" - írták.

Ön szerint hülyeség, hogy nem lehet enni és inni a járműveken?

A szabályok szerint pedig a BKK akkor is beszedheti a pótdíjat, ha amúgy a szabálytalan utast leszállították.

Pénzbüntetésre azonban ilyen esetekben ritkán kerül sor, elsősorban csak akkor, ha a másokat veszélyeztetve evő utas az ellenőr, vagy sofőr felszólítása ellenére sem száll le, ellenszegül. A mostani szabályok szerint akár 16 ezres büntetést is kaphat egy hepciáskodó buszonevő, vagy helyszínen nyolcezer.

Külön amúgy nem regisztrálják, hogy hány utast büntettek evésért, a BKK kérdésünkre elmondta, ezeket a bírságokat a statisztikában együtt kezelik egyéb esetekkel. Például amikor azért pótdíjaznak valakit, mert a ruhája vagy poggyásza beszennyezte a járművet, vagy az állomást, az utasokat zavaró, hangos zenét hallgatott.

2010 és 2014 között alig száz ilyen esetet regisztráltak.

Mikor írtam én alá ilyen szerződést a BKK-val? Akkor, amikor felszálltam a buszra. A cég üzletszabályzata tartalmazza, hogy az utas utazása tulajdonképpen ráutaló magatartás, amellyel változtatás nélkül elfogadja a hálózat rendelkezésre-bocsátási szerződés és a személyszállítási szerződés szerinti összes kötelezettségét.

De milyen jogszabály alapján tilthatják meg, hogy valaki igyon, ha szomjas, egyen, ha éhes? A BKK kérdésünkre azt írta, hogy valójában jogszabály szó szerint nem tiltja a járműveken való evés és ivást. Viszont az autóbuszos személyszállítási szolgáltatásnak a 181/2011/EU rendeletben nem szabályozott feltételeiől szóló 213/2012. (VII. 30.) Korm. rendelet 5. § (7) bekezdése úgy fogalmaz:

„A szolgáltató a személyszállítást megtagadhatja, illetve az utast a személyszállításból kizárhatja, ha az utas (…) b) botrányosan viselkedik, vagy más módon a többi utast magatartásával zavarja, c) magatartásával vagy állapotával a közlekedés biztonságát, saját és utastársai testi épségét, egészségét, a jármű vagy berendezéseinek épségét, tisztaságát veszélyezteti, d) ruházatával, poggyászával, illetve magatartásával vagy más módon a járművet, utastársai ruházatát vagy az utasok poggyászát beszennyezheti, (…) i) a szolgáltató üzletszabályzatában foglalt utazási feltételeket nem tartja meg.”

Az evéssel és ivással pedig a BKK szerint:

az utas a közlekedés és a többi utas biztonságát is veszélyeztetheti, illetve nemcsak a járművet, hanem mások ruházatát is beszennyezheti.

Szerintük amúgy nem sokan panaszkodnak amiatt, mert nem ehetnek vagy ihatnak a buszon, a tisztaságra viszont igen. Az utasnak is érdeke, hogy tiszta járművön utazzon. Ilyenformán nem is gondolkodnak azon, hogy ezt a szabályt eltörlik.