Nincs sok remény a tejtermelőknek

2015.06.19. 08:11

Megállíthatatlanul esik a nyers tej felvásárlási ára, a tejtermelők örülnek, ha valamilyen támogatásokkal nullára kijönnek, de profitra esély sincs . A Világgazdaság egy év alatt 100 forintról 75-77 forintra esett a tej szerződött felvásárlási ára, a nyílt piaci spot árak pedig még alacsonyabban, 72-73 forint körül vannak, miközben az átlagos magyar gazda 95-98 forintos önköltség mellett tud tejet termelni.

Az ok az, hogy soha nem volt annyi tej a világpiacon, mint most, sajtból és vajból is rekord szintet ért el idén a termelés. Emellett az uniós tejkvóta eltörlése és az orosz embargó is lenyomja a tej árát, mert minden tejtermék, amit korábban az orosz piacra szántak, most Európában marad. A magyar termelőknek az embargó nem jelent nagy kiesést, viszont a piacot kereső lengyel, dán és holland sajtok Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint

szinte lebombázzák a piacot.

A Világgazdaságnak nyilatkozó Raskó György agrárközgazdász sem ígér semmi jót a gazdáknak: ha minden jól alakulna, vagyis vagy megszűnne az orosz embargó vagy sikerülne más, mondjuk ázsiai piacokon eladni a nyugati felesleget, akkor is csak 85 forintig mehetne vissza a tej ára, ez a legjobb, amire a közeljövőben számítani lehet.