Öncsonkítással fenyeget a görög pénzügyminiszter

2015.07.02. 14:16

Ha a görögök igennel szavaznak a vasárnapi népszavazáson, akkor a kormány aláírja az európai hitelezők megszorító csomagját, de nem ő, mert neki nem bírná a gyomra – mondta a Bloombergnek adott interjújában Jánisz Varufákisz görög pénzügyminiszter, aki azért hozzátette, hogy amúgy meg a nemek fognak győzni. 

A görögöknek elegük van abból, hogy elveszítve a büszkeségüket aláírjanak olyan megállapodásokat és ígérjenek dolgokat, amiket egyszerűen nem lehet teljesíteni.

Varufákisz szerint egyáltalán nem arról szavaznak majd vasárnap a görögök, hogy maradjanak-e az eurózónában, vagy sem, hanem hogy úgy maradjanak-e bent, hogy elfogadnak egy olyan javaslatot, ami pénzügyileg nem fenntartható.

A miniszter úgy látja, hogy a reformokkal kapcsolatban már nagyon közel volt a görögök és a hitelezők álláspontja, viszont a mostani megállapodásban nincs szó az adósság átstrukturálásáról, ami szerinte elkerülhetetlen ahhoz, hogy fenntartható legyen az adósság. Szerinte ha most aláírják az EU javaslatát, októberben-novemberben megint kezdődhetnek elölről a válságtanácskozások, mert addigra ismét csődközelbe kerül az állam. 

Én egy radikális baloldali párt pénzügyminisztere vagyok, ne rám hallgasson, hanem az IMF-re, kérdezze meg őket, hogy fenntartható-e a görög adósság. Azt fogják mondani, hogy nem

– mondta Varufákisz a Bloomberg riporterének. Az előrejelzések szerint a görög adósság 2022-ben érne el egy szakadékot, addigra a törlesztők 10 milliárd euróról 30 milliárdra nőnek. „Ezt egy befektető sem szereti, úgyhogy jobb lenne elsimítani hosszabb távra." Ehhez nincs szükség az adósság elengedésre, csak arra, hogy a 27 milliárd eurót, amivel az ECB-nek tartozik a görög állam, áttegyék az Európai Stabilitási Mechanizmusba, és a törlesztését nyújtsák el. 

A miniszter szerint a görög javaslat, hogy nyújtsák el a görög adósság kifizetését, olyan felvetés, amire egy New York-i csődeljárási ügyvéd egy pillanat alatt rábólintana. Szerinte a grexitet nem azzal lehet elkerülni, ha megszabadulnak a Sziriza-kormánytól, hanem úgy, hogy fenntarthatóvá teszik az adósságot, ezt pedig csak adósságátstrukturálással lehet elérni. Éppen ezért Varufákisz azt mondta:

Inkább levágnám a karom, mint hogy aláírjak egy megállapodást az adósság átstrukturálása nélkül.

Varufákisz ugyanakkor hozzátette: ha az igenek nyernek, segíteni fog az új pénzügyminiszternek – akárki is lesz az –, hogy a görög parlamenten átmenjen az EU-s megállapodás.