Ki kell dolgozni a kilépési lehetőséget az eurózónából

2015.07.28. 13:55

A német kormány gazdasági  tanácsadó testülete szerint úgy tűnik, hogy az eurózóna országai nem akarják majd feladni a saját költségvetésüket, azaz a fiskális politikájukat, ezért egyfajta Maastricht 2.0-szerű reformrendszerrel kéne reagálni erre, írja az MTI.

Azaz pontosabban arra, hogy hogyan nem lesznek potyautasok a közös pénz országaiban, és hogyan lehet fenntarthatóbb költségvetésre szorítani a magukkal szemben kicsit megengedőbb országokat.

Emellett össze kell hozni valamilyen hatékonyabb rendszert a krízisek megoldására is.

Bölcsek tanácsa

A köznyelvben bölcsek tanácsának (Sachverständigenrat zur Begutachtung der gesamtwirtschaftlichen Entwicklung)  is hívott szervezet tagja Christoph M. Schmidt, az esseni gazdaságkutató intézet elnöke és további közgazdászok, mint Peter Bofinger, a würzburgi egyetemről. Lars Feld, a freiburgi egyetemről , Isabel Schnabel, a mainzi egyetemről és Volker Wieland, a frankfurti Goethe egyetemről.

Azt is írják, hogy adósságrendezés elvei terén a görög kormány és a hitelezők között kialakult konfliktus „fellazította az európai devizaunió eresztékeit”, amit szintén a további játékszabály-módosításokkal lehetne csak hosszabb távon is megnyugtatóan rendbe hozni. 

Kimondták még azt is, hogy „nem veszélyeztetheti az euró létét egy együttműködésre nem hajlandó ország” ezért fontos kidolgozni az ilyen országok rendezett kilépésének módját is az eurózónából, persze csak legutolsó megoldásként.