A Quaestor-felszámolónak nem voltak érvei a 77 éves asszony ellen

2015.09.25. 11:58 Módosítva: 2015.09.25. 12:43

Novemberben folytatódik a Quaestor felszámolójának és az egyik Quaestor ügyfélnek pere, melyet a pénteki első tárgyaláson elnapoltak, mivel a felperes beadványa olyan hiányos volt, hogy nem lehetett annak alapján folytatni.

A cég felszámolását végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. számos ex-Quaestor-ügyfelet perelt be, akik a csőd előtti napokban szerintük gyanús hirtelenséggel váltották pénzre lejárat előtti kötvényeiket.

A felszámoló azt akarja elérni, hogy ezek az ügyfelek, köztük a 77 éves asszony, fizessék vissza a pénzt és annak kamatait, ezek ugyanis "nem a rendes gazdálkodás körébe tartozó ügyletek" voltak.

Az ügy érdekessége, hogy

a felszámoló a Külügyminisztériumot vagy az alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőházat nem perli, pedig ők is közvetlenül a csőd előtt váltottak be 3,8 milliárd forint értékű kötvényt,

ezzel valószínűleg hozzájárulva a fizetésképtelenséghez. A pénteken tárgyalt esetben 2,4 millió forintról van szó, amelyet a 77 éves B. Andrásné 2015. március 6-án igényelt vissza kötvényei fejében - állítása szerint családi okokból, ugyanis a pénzzel az unokája segítségére kellett sietnie, bár azt nem fejtette ki, milyen ügyben.

Az asszony azt mondta, nem érti, hogyan perelhetik be azért, mert azonnali hatállyal pénzre váltotta kötvényeit, hiszen eleve azért választotta a Quaestort, mert ott megvolt erre a lehetőség, és az ügylet folyamán nem is ütközött semmilyen nehézségbe. Az, hogy mindez éppen a csőd előtt történt, szerinte pusztán a véletlen műve.

A tárgyaláson pert kezdeményező felszámolócég képviselője eleve azt indítványozta, hogy szüneteltessék a pert, de az asszony és ügyvédje ebbe nem ment bele. A tárgyaláson aztán kiderült, hogy maga a peres beadvány nem tisztázza, hogy a cégnek a 2,4 millió forinton felül milyen kamatkövetelése van, semmilyen módon nem bizonyítja, hogy a szóban forgó március 6-i ügylet miért támadható, illetve azt sem lehet tudni, hogy ha az asszony visszafizetné a pénzt, vagyis visszavásárolná a kötvényeket, akkor mégis miféle kötvényeket kapna vissza a kibocsátó csődje után. Azok az emberek, akiknek ilyen összegű befektetése ragadt a Quaestorban, június 6-áig adhattak be beadványt a kárrendezési alaphoz, hogy visszakapják a pénzüket.

Erről azonban a 77 éves asszony már lecsúszott, tehát ha most adnának is neki kötvényeket a pénze a fejében, ezzel már semmit nem tudna kezdeni, vagyis 2,4 milliós mínuszba kerülne.

A bíróság felszólította a felperes felszámolócéget, hogy október 15-ig bővítsék ki beadványukat a hiányosságokkal, eztán jöhet a második tárgyalás. A beperelt asszony azt szeretné elérni, ha a felszámolócég az ő esetétől számított két évre visszamenőleg kiadná az összes, a lejárat előtt kifizetett kötvényes ügyletről szóló statisztikákat, mivel szerinte ebben nincs semmi rendkívüli, és valószínűleg sokan éltek már ezzel a lehetőséggel korábban is. Ezen felül azt akarja, hogy hozzák nyilvánosságra a március 9-i, gyanús külügyes kifizetés körülményeit. A következő felvonás november 11-én lesz.

Az Együtt közben bejelentette, hogy ha a felszámoló nem perli be az MNKH-t, akkor ők be fogják.