Egy kicsit magához tért az építőipar ősszel

2015.11.12. 10:50

Szeptemberben 8,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest, derül ki a KSH csütörtöki jelentéséből. 

A nyár ugyan egy kicsit gyengébbre sikerült, augusztusban 6,9, júliusban 1,9 százalékkal maradt el a termelés volumene az előző évitől, de az év első kilenc hónapjában összességében 4,7 százalékkal jobban teljesített az építőipar, mint tavaly.  

Őszre a termelés mindkét építménycsoportban emelkedett, az épületek építése 6 az egyéb építmények építése 9,9 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit. A megkötött új szerződések volumene 16,0 százalékkal emelkedett szeptemberben, ezt főleg az épületek építésére kötött szerződések húzták fel 34,9 százalékos növekedéssel. Az épületekre kötött új szerződések többségét sportlétesítményekre és egészségügyi épületek építésére kötött nagy értékű szerződések adták.

Az új szerződések szeptemberi növekedése ugyanakkor nem tudta ellensúlyozni a több mint egy éve tartó visszaesést. Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállománya 49 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. 

Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 10,8 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest. Az építőipari árak a harmadik negyedévben 0,7 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévnél.