A gazdasági bizottság kitalált egy szabályt, amivel kilökik a céget a zsíros üzletből, de végül a kitalált szabályt sem sikerült betartani

175070418 10
2015.12.16. 07:11

Amelyik közvetítő cég három év alatt nem szerzett legalább száz kötvényest, annak visszavonják a jogosultságát, nem vehet részt a letelepedésikötvény-biniszben, írtuk meg kedden, ahogy azt is, hogy erre hivatkozva váratlanul kidobtak a rendszerből két céget, az egyik a Szingapúrra szakosodott Euro-Asia Investment.

Éppen az, amelyik múlt héten a Magyar Nemzetnek arról panaszkodott, hogy kihúzták alóla kínai piacot, pályázat nélkül egy másik offshore cégnek adták Kínát, pedig ott lehet csak igazán jól keresni, a kínaiak ugyanis sokan jönnek Magyarországra, szemben a szingapúriakkal, akik nem. Neki viszont csak a szingapúriakra van engedélye.

Csakhogy, mint ahogy arra a napilap szerdai számában rámutat, a gazdasági bizottságnak a saját maga által hozott szabályt sem sikerült betartani. Bár tény, hogy a cég eddig mindössze 40-50 kötvényest hozott össze, a fideszes Bánki Erik vezette gazdasági bizottság úgy dobta most ki a céget a rendszerből, hogy valójában még le sem telt a három év. Az Euro-Asia Investment 2013. június 10-én kapott jogosultságot a kötvények közvetítésére, a bizottság pedig 2015 december 15-én tette ki őket.

De ha a teljes kötvénybiznisz indulásátó számolnak, akkor sem jön ki a három év, hiszen az meg  2012 december 27-én indult,  elvben tehát még akkor is lett volna az Euro-Asia Investmentnek néhány hete, hogy összeszedje a hiányzó létszámot.

A Magyar Nemzet rákérdezett Bánki Eriknél, hogy ha már kitalálták ezt a hároméves szabályt, miért nem várták meg valóban a három évet, és miért hetekkel előtte dobták ki azokat a cégeket, amelyek nem teljesítettek az elvárt módon. A fideszes politikus azt mondta, hogy azért, mert a gazdasági bizottság idén már nem ülésezik többet.