Natália
-3 °C
8 °C

Újabb milliókkal emelik néhány állami vezető fizetését

2015.12.30. 10:11

Amíg ön a bejgli maradékaival és a szilveszteri pezsgőbeszerzéssel volt elfoglalva, addig a kormány csendben

újabb milliókkal emelte meg néhány állami vezető havi fizetését.

Korábban már írtunk arról, hogy szeptemberben hogyan emelték az állami cégek vezetőinek fizetését, a kormány döntése egyes vezérigazgatóknak éves szinten akár bruttó 30 millió forint pluszt is jelenthetett. A lépést azzal indokolták, hogy az állami szféra béreit közelíteni kell a piaci bérekhez.

Az, hogy melyik állami cégvezetőnek mennyivel nő a fizetése, több mindentől függ, egyebek mellett attól, hogy a cége milyen iparágban tevékenykedik, és így melyik kategóriába esik.

Az első kategória a pénzügyi szektor cégeit jelenti, ahol havi bruttó 5 millió forintban határozták meg az adható alapbért, a többi kategória bérei elmaradtak ettől. Az energia-szolgáltatóknál és a stratégiailag kiemelt cégeknél havi 4 millió forint a legmagasabb vezetőknek adható alapbér, a többi állami cégnél havi 3 millió forint lehet a havi bruttó.

Most viszont a kormány úgy döntött, hogy néhány állami cégnél nem lesz elég a megemelt bér:

a keddi közlönyben több nagy állami vállalatot átsoroltak az eddig csak a pénzügyi szektor cégeit tömörítő első kategóriába.

Így most már 5 milliós alapbért kaphatnak a Magyar Villamos Művek (MVM), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), a Szerencsejáték Zrt. és a MÁV vezetői is. Tavaly ezeknél a cégeknél még 2 millió forint körül volt a vezérek alapbére, igaz, valamivel nagyobb bónuszt kaptak mellé, mint ami majd ezután jár.

Kedden Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a köztévében beszélt arról, hogy feltétlenül meg kell újítani az állammenedzsmentet, 25 év után az állami vállalatoknál is végre kell hajtani egy rendszerváltást. Arra kell törekedni, hogy "a teljesítmény ne csupán a lobbizásban, illetve a lojalitásban mutatkozzon meg a tulajdonosok irányában." az állami cégeknél is biztosítani kell a szolgáltatások minőségét, a lehető legkevesebb állami, önkormányzati pénz felhasználásával.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.