Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Nem mi élünk a leggyatrábban az EU-ban

2016.01.11. 08:49

Hat afrikai, három ázsiai és egy amerikai ország került a világ tíz regrosszabb helyzetű államának listájára. A Legatum Institute elemzése szerint a világon jelenleg a Közép-Afrikai Köztársaságban a legrosszabb élni - írja a Világgazdaság. (Igaz, a lista készítői mindössze 142 országot vizsgáltak meg, így például kimaradt az összesítésből Észak-Korea is.)

Pedig a Közép-Afrikai Köztársaságban viszonylag magas a személyes szabadság szintje. Azonban a lehetőségek, az oktatás és az egészségügy szempontjából ez a világ legrosszabb helye, így összességében az egymást követő második évben is ez az ország lett a világ legnehezebb sorsú állama.

A második hely Afganisztáné: mint az elemzés kiemeli, a kormányzás szempontjából ez a világ legrosszabb országa, és a biztonság szempontjából is a második legrosszabb helyzetű.

A harmadik helyen Haiti áll, a tíz utolsó között az egyetlen amerikai országként. Az állam még mindig nem heverte ki teljesen a 2010-es földrengések pusztítását. Az egészségügy, a kormányzat és a politikai szabadságjogok is alacsony szinten állnak.

Az első tízben ezeken az országokon kívül Csád, Burundi, Kongó, Szíria, Jemen, Szudán és Angola áll. Különösen érdekes Szíria helyzete - ez az ország néhány éve, a polgárháború előtt még a lista 90 legjobb állama közt szerepelt.

Európa legrosszabb helyzetű állama Örményország, amely a 142 megvizsgált ország sorában a 93. helyet foglalja el. Az első 53-ban található az EU mind a 28 tagállama - a legrosszabbul Horvátország (53.), Bulgária (51.), Románia (50.), Görögország (49.) és Magyarország (45.) áll. Ami Magyarországot illeti: a legjobban az elemzés szerint az oktatásban állunk, ebben ez a 34. legjobb ország, az egyéni szabadságban viszont csak a 99. hely a mienk. A lista elején Norvégia, Svájc, Dánia, Új-Zéland és Svédország áll.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!