Dömötör
11 °C
14 °C

Kétmilliárdos adócsalásért ítéltek el egy kecskeméti férfit

MZS hev-2323
2016.02.18. 12:12

Jogerősen nyolc és fél év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy kecskeméti férfit, aki társaival több mint kétmilliárd forint forgalmi adót nem fizetett be 2007 és 2010 között, írja az MTI.

A bíróság többek között bűnszervezetben elkövetett adócsalásban találta bűnösnek a férfit. Az egész országra kiterjedő csoport tagjai 2007 és 2010 között főként gabonát, textilárut és járműalkatrészeket értékesítettek fiktív számlák alapján. A termékeket előállító gazdák és cégek a forgalmi adó nélkül adták el az árut a felvásárlóknak azzal, hogy a termény elhagyja az országot, és másik uniós államban értékesítik, miközben tudták, hogy valójában Magyarországon adják majd el.

Hét vádlott bűnszervezetet hozott létre arra a célra, hogy az általuk felvásárolt terményt belföldön értékesítsék. A nyolc és fél évre ítélt elsőrendű vádlott mellett a bűnszervezetben részt vevő társait - köztük a korábban ügyészként dolgozó negyedrendű vádlottat - öt és hét év közötti szabadságvesztéssel, valamint több millió forintos vagyonelkobzással sújtotta a bíróság, és döntött arról is, hogy nem kerülhetnek feltételesen szabadlábra.

A termelők közül a nyolcadrendű vádlott négy évet kapott, míg a többieket rövidebb, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélték, és olyan vádlott is volt, akit csak megrovásban részesítettek. A táblabíróság döntésével több vádlott esetében is enyhített az első fokon eljáró Gyulai Törvényszék által kiszabott büntetéseken.

Harangozó Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, az időmúlás és a vádlottak egészségi állapota mellett figyelembe vették, hogy ezek a terheltek a nyomozati szakban beismerő vallomást tettek. A bíró kifejtette, a Gyulai Törvényszék korábban több eljárási szabályt is megsértett, de ezek nem vezettek az ítélet hatályon kívül helyezéséhez.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.