Borozója és étterme is lesz az MNB alapítványának

2016.03.02. 16:15

Betör a vendéglátásba a jegybank, derül ki a Magyar Narancs által kikért adatokból. A Várnegyedben lévő Úri utcai régi budai városházát még egy "Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező Doktori Iskola" érdekében vette meg a Nemzeti Bank. Hogy hamar odaadja a most már lényegében titokban gazdálkodó alapítványának, a Pallas Athene Domus alapítványuknak (PADA).

Most viszont kiderült, hogy az építési engedélyek szerint a földszintre borozót, bormúzeumot és éttermet akar Matolcsy. Az egyedülálló doktori iskolba pedig efölé kell lehet majd járni, már idén szeptembertől. Érdekes, hogy PADA egyéves közleménye szerint ők még a közvagyont gyarapítják, akkor még nem tudhatták, hogy tegnap óta elvileg amint odaadja nekik Matolcsy a közpénzt, az megszűnik közpénzé válni.  

A szomszédságában, a szintén MNB által felvásárolt Lónyay–Hatvany villába még egy éttermet gondoltak a jegybankárok, és egy művészeti galériát. A felújító a Mészáros Lőrincékhez közel álló Magyar Építő lesz, plusz az Elios Zrt. világítástechnikáját kérték a megfelelő díszkivilágításhoz.

Kósa Lajos elmagyarázza, hogyan tűnik el a közpénz

Ebbe a villába eredetileg magas szintű közgazdasági képzést és a kor követelményeinek megfelelő könyvtárat gondoltak. Aztán úgy gondolták, hogy inkább megcsinálják azt közpénzből, ami egyébként is megvalósult volna. Azaz a korábbi tulaj Budapanoráma Kft. terveit valósítják meg a "Villa művészeti galéria és étterem" projektben. Az emeleten és a tetőtérben itt is lesz majd azért még nem ismert közgazdasági képzés, csak az éttermes részt úgy tűnik, hogy itt is előbb kitalálták már.