Hiányos az MNB ingatlanjairól szóló jelentés

2016.03.04. 19:41

Hiányosnak találta a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottsága (MNB fb) a jegybank ingatlanjairól szóló jelentést, ezért egyhangúlag úgy döntött, hogy április 15-ig ki kell egészíteni azt – idézte az MTI az fb elnökét.

Papcsák Ferenc elmondta: az fb pénteki döntésével Nyikos László, a hiányosnak minősített jelentés előterjesztője is egyetértett.

Papcsák Ferenc elmondása szerint volt egy fb-határozat arról, hogy az ingatlanügyeket milyen szempontok alapján kell vizsgálni, mivel kell foglalkozni, ebben a jelentésben az előterjesztő erre nem tért ki.

Az eredeti testületi határozat alapján például az ingatlanok hasznosításával, hasznosságával is kellett volna foglalkoznia a jelentésnek, ki kellett volna térnie cégelemzésre, költségelemzésre. Nyikos László elemzése azonban nem foglalkozott a vonatkozó számvevőszéki jelentésekkel, az MNB gazdálkodásával kapcsolatos parlamentnek beadott jegybanki jelentések, és a nemzetközi kitekintés is hiányos, az előterjesztő az fb eredeti elképzeléseivel szemben csupán az ingatlanértékesítések ellenőrzését végezte el - sorolta Papcsák Ferenc.

A jegybanki fb elnöke szerint a mostani értékelés nem tért ki az MNB által korábban tulajdonolt bécsi CW Bank ingatlanának eladására, annak körülményeire sem, pedig mint mondta, milyen jó lenne, ha a magyar nemzet tulajdonában maradt volna ez az ingatlan mind a mai napig.

Nyikos László jelentése megállapította, hogy az ingatlanértékelések során a végrehajtói apparátus szabályszerűen járt el, a szerződések előkészítése jogszerű és szabályos volt - jegyezte meg Papcsák Ferenc.