Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Az állami útépítések 90 százaléka korrupciógyanús

D ATI20120411019
2016.03.08. 15:22

Majdnem minden közbeszerzésben, amit a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ír ki, találni legalább három dolgot, ami lehetőséget ad a korrupcióra - ez derült ki a K-Monitor elemzéséből. Ez azért is aggasztó kicsit, mert a NIF a legnagyobb közbeszerző Magyarországon, az elmúlt három évben  több mint 760 milliárd forint értékben írt ki összesen pályázatokat útépítésekre és egyéb infrastruktúra projektekre, ezzel megelőzve a 150 milliárdért közbeszerző Magyar Közút Zrt.-t és a 91 milliárdnyi projektet kiíró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t a legnagyobb közbeszerzők versenyében.

A K-Monitor, a Transparensy International és a Petabyte közösen fejlesztette ki a Redflags.eu honlapot, amely folyamatosan gyűjti az EU közbeszerzési adatbázisából a magyar projektek adatait és 40 szempont szerint elemzi, hogy milyen korrupciós kockázatok merülhetnek föl. Az oldalon, amire bárki regisztrálhat, a közbeszerzési kiírások mellett kis piros zászlók jelzik, hogy hány szempontból merül fel korrupciógyanú a közbeszerzésnél, ami nem azt jelenti, hogy ott történt is korrupció, de azt igen, hogy a projektet úgy írták ki, hogy az kicsit nagyobbra nyitja az ajtót a visszaélések előtt. 

A program már 16 000 közbeszerzési kiírást vizsgált át, ezek alapján állította össze a K-Monitor a legtöbb pénzt elköltő közbeszerzők listáját, amit a NIF toronymagasan vezet. A cég közbeszerzései pedig hemzsegnek a kis piros zászlóktól: 

 259 ajánlatkéréséből csak 17 olyan volt, aminél a redflags.eu elemző robotja nem talált semmilyen problémát.

A NIF közbeszerzési azért is korrupciógyanúsak, mert több tényező is csökkenti azoknak a cégeknek a számát, akik ajánlatokat tudnak tenni, vagyis amik miatt azokat majdnem hogy a győztesekre szabják. Ilyen az, hogy 

  • a hirdetményeket rendre kiemelkedően nagy becsült értékkel írják ki, továbbá az,
  • sok tender a GVH szerint kartellgyanús területen folyik,
  • pályázóknak túl hosszú szakmai tapasztalatot írnak elő
  • és földrajzi követelményt is megadnak, ami tovább korlátozza a pályázók körét,
  • a beszerzés tárgyából származó árbevétel magasabb a beszerzés tervezett értékénél,
  • vagy a szerződés tervezett időtartama is sok esetben aggályos.

Ráadásul ezekből a kockázatokat növelő tényezőkből legtöbbször több is előfordul egy kiírásban, amit a K-Monitor szerint nem lehet annyival megmagyarázni, hogy hát igen, kevés cég van, ami nagy útépítési projekteket tud kivitelezni. 

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.