Rogán fújt teljes visszavonulót

2016.04.21. 10:28

Varga Mihály káros dolognak tartotta a kötelező vasárnapi zárvatartást, a teljes visszavonulásról pedig „többé-kevésbé” Rogán Antal és köre győzte meg a kormányt. Erről a Figyelőnek adott interjújában beszélt.  

Nem illik mást gondolni

Megkérdezték tőle, hogy Orbán tényleg kirúgással fenyegette-e meg azokat, akik a hirtelen hátraarc ellen szavaznak. Varga nem tagadta, annyit mondott erről, hogy kormányülés részletei titkosak, de „a miniszterelnök nyilvánvalóan felhívta a figyelmét azoknak a kormánytagoknak, akik egyben parlamenti képviselők is, hogy a kabinet javaslatát támogatni illik”.  

Négy év alatt megkétszereződött a készpénzállomány, ami „önmagában” Varga Mihályt persze nem zavarja, szerinte „örüljünk annak, hogy az embereknek több pénzük van”. Persze erősödik tőle a feketegazdaság, de majd valahogyan támogatni fogják POS-terminálok, azaz a kártyaelfogadó helyek telepítését. Annyit tudni erről, hogy megkérik majd a bankokat, hogy érjék be kevesebb jutalékkal. Illetve valahogyan támogatják majd a kereskedőket is.

Azt találták az NGM-ben, hogy „furcsa módon" rossz a  POS-terminálokra vonatkozó banki szabályozásunk, ugyanis nagyon drága ilyeneket telepíteni. Emellett durván tolja a drága és veszélyes készpénzt a tranzakciós adó is, de az biztosan maradni fog, a mértékét sem fogják csökkenteni, mert „vannak fontosabb adócsökkentő javaslataik".  

Megoldhatatlan adótechnikai probléma

Varga elmondta még, hogy a magyar áfakulcsot, amely a legmagasabb a világon, „magasnak tartja". De az is marad, inkább egy-egy területen tesznek kivételeket, mint a sertéshús vagy az „éttermi szolgáltatások". Úgy tűnik viszont, hogy technikai problémák miatt a kenyér áfáját nem csökkentik, mert kenyérből „sokfélét lehet kapni", és a „kenyérlángost például hova soroljuk?".

A szokásjogra hivatkozva Varga nem mondott véleményt Matolcsy alapítványairól, és egyébként kitart amellett, hogy a gyanús ügyletekbe keveredő állami Eximbank nem tartozik államháztartási körbe, hiába kéri ezt folyamatosan az Eurostat.

A nemzetgazdasági miniszter egyébként „nem hiszi", hogy a további stadionépítések miatt módosítani kell majd a költségvetést.