Dízelbotrány: 630 ezer autót hívnak vissza Németországban

K EPA20150922022
2016.04.22. 22:14

630 ezer dízelüzemű autót és haszongépjárművet hívnak vissza károsanyag-kibocsátási rendellenesség miatt – közölte a német szövetségi közlekedési miniszter a Volkswagen konszern dízelbotránya miatt indított vizsgálat eredményeit ismertetve. A tavaly szeptemberben elrendelt vizsgálatban 53 modell viselkedését tanulmányozták különféle körülmények között, írja az MTI.

A VW EA 189 típúsú motorral szerelt modelleknél kimutatták annak a szoftvernek a működését, ami miatt tavaly szeptemberben kirobbant a botrány.

22 másik modellnél tapasztaltak rendellenességet a kipufogógáz tisztítására szolgáló berendezés működésében. Ezeknél a modelleknél feltűnően magas nitrogén-oxid-kibocsátást mértek, mert a tisztító berendezés bizonyos hőmérséklet alatt kikapcsolt, hogy ne károsodjék a motor a hidegben. Ez a módszer legális, de a gyártók indokolatlanul széles körben alkalmazzák. Az egyik modellnél például már 17 Celsius fok alatt kikapcsol a rendszer, így megugrik a károsanyag-kibcsátás. 

A mostani visszahívásban ez a 22 modell érintett. A szervizbe hívnak

  • 247 ezer kocsit a Daimlertől (a Mercedes A-, B- és V-osztályból) 
  • 293 ezret a VW-től (32 ezer Porsche Macan terepjárót, 194 ezer Volkswagen Amarok és Crafter haszongépjárművet, 66 ezer Audi Q5-ös, A6-os és A8-as modellt)
  • 90 ezer Opel Zafirát, Insigniát és Cascadát.

Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el. A héten a VW már bejelentette félmillió Amerikában értékesített járműve visszahívását.

A vizsgálat miatt szigorítják a típusengedélyek kiadási szabályait, indoklást kérve a gyártóktól a kipufogógáz-tisztító berendezés beállításáról.