Andy Vajna után Indonzéiát és Laoszt is megsegítjük

2016.05.21. 20:53 Módosítva: 2016.05.22. 13:29

Összesen 19,3 milliárd forintnyi kötött segélyhitelt nyújt az Eximbank Indonéziának és Laosznak, azaz másfél TV2-nyi pénzt kaphat a két szegény, de fejlődő délkelet-ázsiai ország.

Ezt az EU szerint foglyul ejtett Eximbank az MTI-nek eljuttatott közleményében jelentette be.

A 66, 5 millió dolláros kötött segélyhitelt a kormány megbízásából adják. A forrást a bank állja, az állam csak a kamattámogatást adja.

Az Eximbank közleménye szerint a kormány az összeg kevesebb mint felét (30 millió dollárt) a laoszi kormánynak nyújtja élelmiszerlánc-biztonsági rendszer létrehozására. A hitel kamatmentes, melynek visszafizetési ideje 18 év, 8 év türelmi idővel.

Indonézia vízkezelési program megvalósítására kaphat 36,5 millió dollárt. A szerződést már minkét kölcsönről aláírták.

A kötött segélyhitelnyújtás olyan nemzetközileg elfogadott exporthitelezési tevékenység, amely során a fejlődő országok kedvezményes hitelben részesülnek, donor országokban lévő vállalatok fővállalkozásában megvalósuló, szociális infrastruktúrafejlesztési programokhoz - írta az Eximbank.

Az Eximbank korábban 13 milliárdot adott Andy Vajnának, hogy megvehesse és kormánypártivá alakíthassa a TV2-t, de juttatott a Párizsi udvar arab befektetőinek is. Ez utóbbiak a kritikus hangok szerint nem igazán tartoznak az eredetileg az exportfinanszírozástszolgáló Eximbank feladatkörébe. Ehhez képest a laoszi és indonéz segélyhitel már jóval inkább illeszkedik a pénzintézet eredeti funkciójához.