Mégis megkapja a 300 milliárdot a Balaton, sőt még többet is

2016.10.07. 19:11
2015-ben megszavazta a kormány a több mint 300 milliárdos támogatást az üdülőrégiónak, aztán visszavonta. Most a Miniszterelnökségtől még többet ígérnek, de ez még nem ment át a kormányon. A Balaton hiába kiemelt turisztikai központ, a szűkös források miatt egyre romlik a gazdasági ereje.

Tavaly ősszel még úgy nézett ki, hogy hatalmas, 312 milliárd forintos összeggel támogatja majd a Balaton fejlesztését a kormány. Júliusban jött a hír, hogy 2014-2020 közötti turisztikai támogatásról szóló kormányhatározatot visszavonták, a kiemelt régió mégsem kapja meg a beígért pénzeket.

A legújabb fordulat alapján úgy tűnik, mégiscsak lesz pénze a Balatonra a Miniszterelnökségnek, sőt még annál is több jut majd, mint korábban ígérték.

Az MTI riportja szerint pénteken Tóth Tamás, a Miniszterelnökség főosztályvezetője a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén arról beszélt, a korábban megígért 280 milliárd forintnyi uniós keret körülbelül 20 százalékkal nőtt, és bővült a visszavont kormányhatározatban szereplő 24 milliárd forintos hazai forrás is.

A határozat visszavonását annak idején nem indokolták. Tóth Tamás most azt állítja, a visszavonás oka a 2016 márciusában meghozott kormánydöntés volt, miszerint át kell alakítani a turizmussal kapcsolatos állami intézményrendszert. Most ezért vizsgálják felül a turizmust fejlesztő programokat, köztük a balatonit.

A 2014-2020 közötti fejlesztési szakaszra az üdülőrégióból

  • eddig 926 projekt érkezett,
  • 180 település közül 120 pályázott valamilyen forrásra.
  • A legnagyobb városok közül Siófok 81,
  • Balatonfüred 65,
  • Keszthely 53 pályázatot nyújtott be.
  • Támogatást eddig 134 projektnek ítéltek meg mintegy 129 milliárd forint értékben.
  • Az elbíráláskor a közlekedésfejlesztés, illetve a környezetvédelem területére jut majd a legtöbb forrás.

A döntés azonban még nem végleges:  "A velem egyeztetett tervezet szerint nincsenek vesztesei a Balaton fejlesztési program újragondolásának, de minden akkor dől el véglegesen, amikor azt a kormány elfogadja" - fogalmazott Tóth Tamás.

Napi.hu szerint a legutóbb megígért 300 milliárdból

  • turisztikai fejlesztésre (például kerékpárutakra, borutakra, gazdasági fejleszsére) ment volna 26,7 milliárd.
  • A tó vízminőségének a javítása 59,2 milliárd forinttal szerepelt a visszavont határozatban,
  • a közlekedés 95,5 milliárdjába tartozott a 710-es számú út (a leendő M8-as autópálya) Balatonkenese és az M7-es közötti elmaradt 3 kilométeres szakaszának a megépítése, az elektromos vasúti kör kiépítése és a központi forgalomirányítás megvalósítása.

A jelenlegi adatok alapján a Balaton-régióba eddig 51 milliárd forintnyi kifizetett pályázati forrás érkezett. Korábban írtunk róla, hogy a szűkös források miatt is veszített gazdasági pozíciójából a térség, hiába a kiemelt státusza. A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet (BKÜ) területén mért egy lakosra jutó Települési Gazdasági Erő (TGE) folyamatosan csúszik le az országos átlaghoz képest.