Varga: 400 ezer munkahely szűnhet meg Magyarországon

D KOS20160613034
2016.10.20. 12:20

A mintegy 4 millió munkahelyből 350-400 ezer szűnhet meg a digitalizáció elterjedése miatt, a képzést pedig úgy kell megoldani, hogy a felszabaduló munkavállalók képesek legyenek más szakmában elhelyezkedni - mondta Varga Mihály a Járműipar 2016 elnevezésű konferencián az MTI beszámolója szerint.

A nemzetgazdasági miniszter szerint kihívást jelent a munkaerőpiac megváltozása, a bérfelzárkóztatás a versenyképesség javításához, az oktatás-képzés átalakítása a szakemberek biztosítására. Szerinte a következő években a gyártási folyamat egyre inkább a digitalizációra épül, ennek hatása Magyarországon is megjelenik.

Varga Mihály szerint ahhoz, hogy javítsunk a magyar versenyképességen, elengedhetetlen a bérfelzárkóztatás, ezért általános bérnövekedésre tesznek javaslatot. Szerinte elképzelhető egy olyan köztehermérséklés amely lehetőséget ad a munkaadóknak a béremelésre, illetve 2-3 éves bérfelzárkóztatási program jöhet, amihez járulékkedvezményt adna az állam.

A miniszter szerint a járműipar segítette a magyar gazdaság kilábalását a 2008-as válságból, Magyarországon 700 járműipari vállalat működik, ezek közvetlenül 144 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, a járműipar tavaly 17,2 százalékkal növelte teljesítményét, az ágazat évente mintegy 800 milliárd forint termelési értéket állít elő.