Stadionra, határon túliakra és oligarchabankra szórta a pénzt a kormány

D MTI20160510005
2017.02.15. 12:33 Módosítva: 2017.02.15. 12:33

A Magyar Államkincstár nyilvánosságra hozta tavaly decemberi elszámolását, amiből kiderül, hogy mire ment el az a 3365 milliárd forint, amit egyetlen hónap alatt költött el a kormány.

A Napi.hu szemléje szerint a költéseknél kiemelkedő teljesítményt nyújtott a határon túli támogatásokért felelős Bethlen Gábor Alap, míg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium több százmilliárd forintot költött el sport- és más beruházások támogatására. Ömlött a pénz az állami cégekbe, több tízmilliárdot fordítottak azok feltőkésítésre, de bőven jutott a vizes vb költségeire is a nagy decemberi pénzosztásból.

Bár a legtöbb jelentős tételt nem lehet kihámozni a költségvetési elszámolásból, azért sok minden kiderül belőle. Sportberuházásokra például csak decemberben 130 milliárdot szórt ki a kormány, így például

  • 58,1 milliárdot kapott a Nemzeti Olimpiai Központ (Puskás-stadion) építése,
  • de jutott 9,7 milliárd Szegedi Ifjúsági Centrum fedőnév alatt futó sportcsarnoképítésre
  • és 40,6 milliárd forint „egyedi sportlétesítmény-fejlesztések támogatásra”.
  • A sportberuházások keretében kapott az idei vizes vb szervezőbizottsága 7,2 milliárd forintot. Emellett 4,9 milliárddal megemelték a sportesemény 2016-os kiadási keretét, így tavaly 25,7 milliárd forint ment az uszodaberuházásokra. 

Emellett 10-10 milliárdot szavazott meg a kormány a kisvasutak támogatására, de ugyanennyi jutott a Népliget felújítására is.

44,7 milliárd forintos tőkeemelést kapott az állami Eximbank, aminek hivatalosan az exportot kellene támogatnia, de a gyakorlatban kormányközeli oligarchák nagyberuházásait pénzeli, és a TV2-t is eximes hitelből vette meg és alakította propagandaállomássá Andy Vajna kormánybiztos.

Arányaiban a legnagyobb költést decemberben a határon túli kulturális támogatások elosztásért felelős Bethlen Gábor Alap produkálta; az összes 2016-os kiadás 62,9 milliárd forint volt, ebből decemberben 41,3 milliárdot fizettek ki, vagyis az összes pénzköltés 65,7 százaléka maradt az utolsó hónapra – annak ellenére, hogy az alap egész évben kész költségvetéssel rendelkezett. Így számos határon túli szervezet év eleje óta várhatta a beígért támogatást, ám ezek kifizetésre sok esetben csak az év utolsó napjaiban került sor, írja a Napi.hu.

Borítókép: a Puskás-stadion bontása 2016. nyarán. MTI / Ruzsa István