Az izsáki vadászházas polgármester százmilliókat pályázott össze két év alatt

2017.02.22. 10:40

Az Index olvasói számára már ismerős lehet Mondok József, az izsáki fideszes polgármester neve, aki a közelmúltban arról vált ismertté, hogy két vadászházat is építtetett uniós pénzből, de ezeket a saját családja használja fizetővendégek helyett. Az ügyben a Magyar Államkincstár az erről szóló cikkek megjelenése után rendkívüli vizsgálatot is indított az ügyben. 

A sztori első felvonását lehozó 444 most a MÁK oldalán annak nézett utána, milyen támogatásokat nyert még el Mondok és érdekeltségei az elmúlt időszakban. A táblázatokból az derül ki, hogy az izsáki polgármester elég hatékonyan pályázik, EU-s és nemzeti forrásból 2015-ben összesen 133 millió, 2016-ban pedig már 190 millió forintot szedtek össze a hozzá vagy a rokonaihoz köthető cégek. A pénzek nagy része egyébként mezőgazdasági támogatás, a Mondok-családnak ugyanis komoly földbirtokai vannak Karád környékén. 

Mondok József az ügyeit tárgyaló cikkek után a február 17-i Izsáki Hírekben ellentámadásba lendült. Azt írja, hogy a róla megjelenő hírek csak egy lejáratókampány részei, és mindkét vadászháznál minden támogatásfelhasználás szabályszerűen történt, ráadásul voltak szállóvendégek is mindkét helyen. Ezeken túl a vadászházakról Mondok nem akart többet mondani a kincstári vizsgálat lezárultáig.