Megszavazták: százszázalékos értéken kell elárverezni az adósok házait

2017.03.07. 11:55

Kedden megszavazta a parlament a KDNP által benyújtott törvényjavaslatot, amelynek értelmében az adósok elárverezésre kerülő a lakóingatlanainak legalacsonyabb eladási ára a becsérték száz százalékára emelkedik az eddig érvényben levő 70 százalékos korlát helyett. 

A jogszabályra a beterjesztők szerint azért volt szükség, mert a mostani helyzetben könnyebben előfordulhat, hogy az érintett elveszíti a saját tulajdonú lakhatását, de tartozásának egy része továbbra is a nyakán marad. Az új törvény értelmében ha egy éven belül nem lenne sikeres az árverés, akkor az ár csökken minimum 90 százalékra. A javaslat azt megengedi, hogy a hitelező és az adós együtt kérjék ennél alacsonyabb minimumárat alkalmazását a végrehajtónál, de ebben az esetben a hitelezőnek el kell engednie a tartozást, és megszűnik az adós elleni végrehajtás.

A bankszakma valószínűleg nem repes az örömtől a változtatás miatt, pláne mivel a kormány épp most szegi meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) korábban aláírt szándéknyilatkozatát, amelyben a bankadó csökkentése mellett többek közt vállalta, hogy nem tesz további korlátozó intézkedéseket az árverezésekre és kilakoltatásokra vonatkozóan.