Ha nyer Erdogan a szavazáson, hozza a halálbüntetést is

2017.04.15. 19:58

Testvéreim, a halálbüntetéssel kapcsolatos elhatározásom világos

- jelentette ki a török elnök az MTI szerint, a rajongói előtt.

"Ha a parlament elfogadja és beterjeszti elém, én jóvá fogom hagyni, és ezzel az ügyet lezárom. Amennyiben ez nem történik meg, egy másik referendumot fogunk tartani erről, és a nép fog dönteni. A holnapi döntés nyitja meg az ehhez vezető utat" - mondta még el Orbán példaképe és Putyin "drága barátja".  

Holnap, azaz április 16-án szavaznak Törökországban arról, hogy megszűnjön-e a miniszterelnöki tisztség, és minden hatalma az elnökre szálljon át, aki most történetesen épp Erdogan. Az alkotmánymódosítás ellenzői nem tartják annyira jó ötletnek az ilyen típusú teljhatalmat, és az "egyeduralom kialakulására figyelmeztetnek". 

Erdogan szerint viszont nem is az ő személyes céljaihoz kell neki ilyen szintű hatalom,  hanem az elnöki rendszer erősebbé és biztonságosabbá tenné országát.  Több európai ország vezetője viszont nyíltan aggódni kezdett a török jogállamiságért.

Ez a vasárnap lesz az a nap, amikor népünk megleckézteti azokat az európai államokat, amelyek az elmúlt két hónapban mindenféle törvénytelenséggel próbáltak megfélemlíteni minket

- keménykedett még Erdogan. Bár tőle ez elég szolid fenyegetésnek számít már csak, korábban  mindenkit lenácizott és megfenyegetett, ahol nem engedték nyíltan kampányolni az embereit.  "Holnap lesz annak a napja, hogy válaszoljunk nekik erre. Németországnak, de Ausztriának, Belgiumnak, Svájcnak és Svédországnak is választ fogunk adni"

55,3 millió belföldön élő és nem egészen 3 millió külföldön élő török szavaz majd vasárnap, a közvélemény-kutatások szerint épp, hogy vezetnek a teljhatalompártiak. Mondjuk Erdogan nem bízná a véletlenre a kérdést, iszonyatos kormánypropaganda alatt van már jó ideje az ország, miközben olyanok is kiderültek, hogy például csak az "igen" lesz fehér alapon fekete betűvel a szavazólapon, a "nem" mögé valamiért most barnát tettek