Minden hetedik magyar dolgozót szabálytalanul foglalkoztatnak

2017.06.12. 08:16

A munkaügyi ellenőrzések friss adatai szerint a vizsgált cégeknél majdnem minden hetedik dolgozót ért jogsértés. A legtöbbször a munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos visszásságok fordultak elő, írta az énpénzem.hu.

Az előző évi több mint háromszorosára, 16 százalékra nőtt az agrárvállalkozások által feketén foglalkoztatott dolgozók aránya. Az összes ellenőrzöttnél egyébként ez 10,7 százalék az előző évi 10,3 százalékról. Öt éve még ez az arány 6,8 százalék volt.

Az idei első negyedévben a jogsértéseket elkövető 3335 munkáltató közül 307-re szabtak ki összesen mintegy 44 millió forint bírságot. Kisebb cégekre a munkaügyi bírságot helyettesítő figyelmeztetési határozatot 687 esetben hoztak.

Akad olyan munkáltatói magatartás, ami ellen hiába érkeztek panaszok, a munkaügyi hatóság „hatáskör illetve, jogsértés hiánya miatt intézkedni nem tud”. Tipikusan ilyen, amikor a vállalkozó jelezte dolgozójának, hogy bérét a kötelezően előírt szintre csak úgy hajlandó emelni, hogy ugyanezt az összeget elveszi máshonnan. Gyakran pl. megemelik ugyan a bért, de megszüntetik az eddigi cafeteria-juttatásokat.