Benne voltak a pénzmosásban a kínai nagybank spanyolországi alkalmazottjai is

2017.07.31. 15:30

Szemrebbenés nélkül elfogadtak hamis dokumentumokat, nem jelentettek gyanús transzfereket, és csempészeket fizettek le vizsgálatok előtt az ICBC madridi alkalmazottjai, írja a Reuters. A legnagyobb bevétellel rendelkező kínai állami bank csak 2009 és 2012 között állítólag 1,2 milliárd eurót segített kicsempészni.

Spanyolországban élő kínai állampolgároknak segített megkerülni az adóhatóságot az ICBC, és olyan csatornát biztosítani illegálisan gyűjtött pénzük hazajuttatására, amivel meg lehetett kerülni a spanyol bankrendszert.

A most napvilágra került részletek szerint masszív bűnügyi hálózat működött a pénzmosás mögött, amelynek vezetője, Ming Wenxue Kínából irányította a műveleteket. A lánc több spanyolországi résztvevőjét még 2012-ben letartóztatták, majd óvadék ellenében elengedték, tavaly pedig az ICBC madridi fiókjában razziáztak a hatóságok, itt hét embert vittek el bilincsben.

Ez a razzia kisebb feszültséghez is vezetett Kína és Spanyolország között, ennek a fő oka az, hogy ha a spanyol hatóságok bűnösnek találják a bankot, akkor veszélybe kerülhet annak európai működési engedélye, ami a kínai államot is nagyon rosszul érintené.