Magyar befektetők pénzére pályázik az új, kínai piramisjáték

2017.08.24. 10:48

Új, online piramisjáték jelent meg a Magyarországon – írja a Portfolio. A kínai Yota "garantáltan" fizet egy nap alatt akkora hozamot, mint amit a legjobb bankbetétek egy év alatt sem, de közben még rövid távon sem tűnik fenntarthatónak, és MLM-értékesítési modellbe is behúzza a szerencsétlen befektetőket. 

A Yota főleg a kínai és orosz piacot célozza, de az EU-n belül is elkezdett terjeszkedni Magyarországra és Lengyelországra fókuszálva. A cég kínai pénzintézetek logójával teleszórt weboldala szerint összesen több száz brókert, menedzsert és pénzügyi tanácsadót foglalkoztat, de közben az általa kínált befektetési séma inkább tűnik piramisjátéknak mint bármi másnak. 

A Yota teljesen irreálisnak tűnő, 1,5-3 százalékos napi (!) hozamot ígér. A legtöbb piramisjáték legalább arról gondoskodik, hogy le legyen kötve a befektető pénze, azért, hogy ne omoljon össze az egész sztori egy-két nagyobb pénzkivéttől, itt viszont a legkisebb csomagon kívül minden befektetési likvid, ami különösen instabillá teszi a rendszert. A cég állítása szerint a befektetett pénzt különböző eszközkategóriákba osztják szét, arról azonban nem esik szó, hogy ezeken belül konkrétan mibe fektetnek az "alapok".

Az egészet megfejeli az ilyen rendszerekben megszokott MLM-rendszer, vagyis hogy ha beszervezünk valakit, jutalékot kapunk az ő hozama után is, de a honlap egymásnak ellentmondó információkat tartalmaz a pontos működésről. 

A Portfolio részletes elemzése szerint összességében szinte teljesen biztos, hogy a Yota egy léhán összerakott kínai piramisjáték, amit érdemes elkerülni.