A Kehi szerint szétcsalták a hortobágyi földosztást, a Kúria szerint egyáltalán nem

2017.09.13. 14:30

Nagyon érdekes eredményre jutott a Kúria a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) földpályázati botrányaival kapcsolatban: ők teljesen az ellenkezőjét állapították meg, mint a Miniszterelnökséghez tartozó belső ad-hoc ellenőrző csapat, a  Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi).

A Kehi ugyanis ugyanis azt hozta ki nem nyilvános jelentésében az állam számára, hogy minden jel szerint szétcsalták a hortobágyi földpályázatokat, hiszen :

  • A Kehi szerint senkit nem érdekelt a földpályázatok 40 százalékát adó gazdálkodási terv, ugyanis nem is volt a HNP-nek semmi utasítása vagy bármi rögzített gondolata arról, hogy ezt mi alapján kell elbírálni. A Vidékfejlesztési Minisztérium pedig alapból nem adott semmi értelmes szempontrendszert ehhez.
  • De ez szinte mindegy is, ugyanis négy alkalmazott bírált el 60 nap alatt 1600 pályázatot. Így naponta átlagosan 27 pályázatról döntöttek körültekintő mérlegelés után. Azaz átlagosan 18 percenként, ha egy perc szünet nélkül folyamatosan dolgoztak 60 napon át és szabályok híján megbeszéltek minden pályázatot. Igaz, a munkájukat egy ügyvéd is segítette. (Ha egy pályázatot szigorúan csak egy alkalmazott látott elejétől a végéig, szabályok nélkül is elbodlgult, és minden felmreülő témkörnek szakértője volt, akkor legfeljebb 72 percenként készülhettek el teljesen egy pályázattal bármi szünet nélkül)
  • Az esetek egynegyedében biztosan személyi alapon döntöttek, és formai hibás pályázatokat is elfogadtak, ha kellett.
  • Nem volt kötelező bármit is ellenőrizni abból, amit pályázók csatoltak a pályázatukhoz. Csupán lehetőség volt egyáltalán megnézni bárkinél, hogy full kamu-e a pályázata.
  • A pályázaton olyan is indulhatott, aki a pályázat kihirdetése után alapította a cégét vagy jelentkezett be gazdálkodónak.  A Kehi szerint ezek vélhetően csak arra jöttek létre, hogy megkaphassák a földeket.
  • Több olyan pályázó volt, akinek többször elszámolták az állatait, ha bérbe adta őket valamelyik barátjának. Vagy olyanok, akik gyorsan bérbe vettek pár állatot a pályázat idejére, hogy megszerezhessék a kívánt földeket.

A Kúria döntése szerint azonban minden tökéletesen jogszerű volt, fellebbezésnek helye nincs, írja az MTI. 

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) jogszerűen és szabályosan járt el a haszonbérleti szerződés megkötésére irányuló pályázati eljárás során, nem sértett jogszabályt, nem kerülte meg azt, és a megkötött haszonbérleti szerződések nem ütköznek a jó erkölcsbe.

Előtte ugyanígy ítélt már a debreceni bíróság és eggyel feljebb, fellebbezést követően a Debreceni Ítélőtábla is. A perelő károsultak ott is fellebbeztek, de a Kúriánál nincs feljebb, itt lehet a vége számukra, minden tökéletesen rendben volt a pályázatoknál a magyar bírók szerint.  

A Kehi nem nyilvános jelentését még Gőgös Zoltán szocialista képviselő tette közzé a pártja honlapján, itt elolvashatja,  neki egy per kapcsán kellett kiadni a kormányzati jelentést. A HNP Igazgatója, Szilágyi Gábor pedig még jóval korábban lemondott, miután egyre másra kezdtek kiderülni a pályázatokkal kapcsolatos gyanús körülmények.