Elképesztő léptékben gyártja a bort a Varga Pincészet

D  VG20130830021
2017.10.10. 15:30 Módosítva: 2017.10.10. 16:42

A Varga Pincészet tervei szerint idén újabb másfél millió palackkal több bort fognak eladni, azaz összesen 16 millió palacknyit, írja az MTI. Ez átlagosan 0,75 literes palackokkal számolva 12 millió liternyi bort jelenthet. 

Mindez nekik 21 millió kg szőlőből jön ki idén, aminek kevesebb mint 10 százaléka saját termés, 19 millió kilót felvásárolnak az országban több vidékről.  Varga Péter tulajdonos szerint viszont ez az összesített mennyiség 30 százalékkal több a tavalyinál. A saját termelésük is több helyen zajlik,  a Badacsony környékén 125 hektáron, Balatonaligán 20 hektáron, az Egri borvidéken 55 hektáron termesztenek szőlőket.

Idén már a feldolgozott szőlőjük több mint fele lesz kékszőlő, ami Varga szerint megfelel a hazai trendnek, a rozéborok divatja miatt. A Varga pincészet adja el már több tíz éve a legtöbb palackozott bort Magyarországon, állította a tulajdonos. 

Varga elmondása alapján az idei termésük mennyisége közepes, minőségileg viszont kiemelkedő. A szüret nagyrészt véget ért, tőkén vannak még azonban azok a szőlőik, amelyektől a jobb minőséget és a versenyeredményeket várják. Ezek az Olaszrizling, a Hárslevelű, a Kéknyelű és a Cabernet Sauvignon.

A 186 főt foglalkoztató vállalat 2016-os árbevétele megközelítette a 4,7 milliárd forintot, ami mintegy 100 millió forinttal haladta meg az előző évit. Az adózott eredmény 2016-ban 145 millió forintot, ami visszaesés az előző évi 291 millió forinthoz képest.

Borítókép:  Egy dolgozó frissen palackozott bort ellenõriz a Varga Pincészet badacsonyörsi palackozóüzemében 2013. augusztus 30-án. - f otó: Varga György / MTI