New York városa dugódíjat vezet be

2019.04.01. 15:37

Az állam törvényhozása által elfogadott, Andrew Cuomo kormányzó által jegyzett javaslat alapján dugódíjat vezetnek be New York városában 2021-től – írja a Quartz.

Az előterjesztés alapján a díj bevezetésével azt szeretnék elérni, hogy a 60. utcától délre eső városrészekben csökkenjen a forgalom. Bár az egyelőre még nem dőlt el, hogy mekkora lesz a díj mértéke, a város 1 milliárd dollárnyi költségvetési bevételre számít a dugódíjból, amit a város tömegközlekedésének fejlesztésére költenek a terv szerint.

Az díjakat a kormányzó irodájának tájékoztatása alapján online rendszeren keresztül kell majd befizetni, és a díj mértéke napszaktól függően változik majd, ami a gyakorlatban azt jelentheti, hogy éjjel és hétvégénként kevesebbet kell majd fizetni.

A rendelet autósokra vonatkozó szabályai 2020. december 31. után lépnek életbe, viszont a taxinak, az utazásmegosztó alkalmazásokkal személyszállítást végzőknek és az autókölcsönzőknek már február eleje óta pótdíjat kell fizetnie.

Bár dugódíj bevezetésére sok nemzetközi példa van, az USA-ban New York az első város, ahol ilyen díjat vezetnek be. A város korábbi polgármestere, Michael Bloomberg 2008-ban már megpróbálkozott hasonló díj bevezetésével, de az a terv kudarcba fulladt.