Tovább lazíthat az EKB

2019.06.18. 11:36

Újra lazíthat monetáris politikáján az Európai Központi Bank (EKB), legalábbis erre utalt Mario Draghi, az EKB elnöke kedden a Bloomberg szerint. Ígérete szerint ha az infláció nem nő a kétszázalékos cél közelébe, élénkítésre lehet szükség.

Azt már korábban jelezték, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 végéig a jelenlegi szintjükön maradnak (tehát az alapkamat 0 százalék marad), de addig mindenképpen, amíg szükség van rá az inflációs cél tartásához.

A brexit és a kínai gazdasági lassulás jelentette kockázat mellett megjelent a német gazdaság gyengélkedése is, valószínűleg emiatt is döntött úgy az Európai Központi Bank, hogy a korábbi várakozásokkal szembe menve nem szigorít, hanem a hitelezés fellendítésének érdekében új hosszú távú refinanszírozási programot indít.

Az EKB kamatpolitikája áttételesen kihat a Magyar Nemzeti Bank lépéseire. Bár egy ideje már Matolcsyék is elkezdték kommunikálni, hogy tervezik a kamatpolitika szigorítását, és óvatosabb lépések történtek is, a nemzetközi helyzet miatt a kamatemelés még úgy tűnik, arrébb van.

Emellett a piac még a Fed lépéseit figyeli, szerdán az amerikai jegybankelnök a Fed kétnapos ülése után bejelenti, hogy változtatnak-e az irányadó kamatrátán.