Bank360: Egy ideig még nem kell a hiteleseknek izgulniuk az MNB szigorítása miatt

2019.03.29. 16:34 Módosítva: 2019.03.29. 19:05

Valutaváltó

Leginkább a változó kamatozású lakáshitellel rendelkezők érezhetik meg a Monetáris Tanács legutóbbi döntését. Összességében azonban még nem kell tartanunk a törlesztő drasztikus emelkedésétől – írja az MNB keddi lépésének hatásairól szóló elemzésében a Bank360.hu.

A portál szerint két fontos információt kaptak a hitellel rendelkezők a jegybankelnöktől és Nagy Márton alelnöktől: 

  • az MNB határozottan kitart a laza monetáris politika mellett,mindössze az eszközök változnak.
  • A kamatdöntés nyomán 10 bázispontos emelkedés jöhet (és jött is) a BUBOR-nál.

Az elmúlt hetekben-hónapokban több szakértő is arra számított, hogy az inflációs célok elérésével a szigorítás útjára lép a jegybank, kezdetben pedig a nem konvencionális eszközökhöz nyúl majd. Ebből a szempontból nem okozott meglepetést a Monetáris Tanács döntése,hiszen a valóban ehhez az eszköztárhoz tartozó kamatfolyosót szűkítették az egynapos betéti kamatok 10 bázispontos emelésével és az FX-swap állomány 100 milliárd forintos csökkentésével, az alapkamaton viszont nem változtatnak még egy jó ideig. 

De tényleg számít a hitel szempontjából, hogy mekkora az alapkamat? A Bank360  szerint messze nem annyira, mint amennyire azt a közvélekedés gondolja. A lakossági hitelek ugyanis jellemzően három mutató valamelyikéhez kötöttek:

  • az egy éven belüli kamatperiódusú hitelek aBUBOR-hoz,
  • míg az éven túli fixálású kölcsönök a BIRS-hez
  • és az ÁKK-hozamokhoz.

Bár az alapkamat mértéke valamennyire befolyásolja ezeket a mutatókat, ám az utóbbi évben erősen elváltak egymástól a ráták, így ennek a mutatónak csak közvetetten van hatása a törlesztőrészletekre. Akkor mi lesz most a hitelekkel? A laza monetáris politika fenntartása jó hír mindazoknak, akik hitelt fizetnek vissza vagy felvételelőtt állnak. Az MNB nem készül hirtelen, drasztikus emelésekre, hanem megpróbálja minél tovább elnyújtani a szigorítás kezdetét. A törlesztőrészlet szempontjából ez több dolgot jelent:

a változó kamatozású kölcsönöket fizetők még egy kis ideig biztonságban érezhetik magukat,

ám az igazítás hatására nagyjából 10 bázispontos emelkedést várnak a BUBOR-nál az elkövetkezendő napokban-hetekben, ami legfeljebb néhány száz forintos emelkedést okozhat a törlesztőrészletben. Számukra még mindig az lehet a legjobb tanács, ha fixálják a kölcsönük kamatozását vagy a szigorítás előtt fizessék vissza a teljes tartozást.

A bejelentés egyébként meglátszik a BUBOR referenciamutatójának változásán is: a bejelentés utáni jegyzésnapon 10 bázisponttal emelkedett az egynapos (-0,04-ről 0,06 százalékra), míg a három hónapos mutatónál 6 bázispontos ugrást láthattunk (0,13 százalékról 0,19 százalékra) – írja a Bank360 közleménye.

A hitelfelvétel előtt állók továbbra is akkor lehetnek a legnagyobb biztonságban, ha a – kezdetben kicsit drágább – fix kamatozású hiteleket választják.