A Transparency közvetlenül az USA hatóságaihoz fordult a Microsoft-ügyben

2019.08.07. 15:55
A Transparency International korrupcióellenes szervezet szerint az Egyesült Államok hatóságai többet is tehetnének azért, hogy Magyarországon ne maradjon büntetlen egy amerikaiak által feltárt, de magyarországi korrupciós eset.

A Transparency International (TI) hazai szervezete együttműködésre hívta fel az amerikai hatóságokat a Microsoft-ügyben. Mint azt Ligeti Miklós, a TI jogi vezetője az Indexnek elmondta, a

TI közvetlenül Robert Zinknek, az amerikai Igazságügy-minisztérium (DoJ) csalás elleni osztályvezetőjének, illetve Geoffrey S. Bermannak, a New York Déli Körzet főügyészének írt levelet."

Az ominózus levélitt olvasható. A TI álláspontja szerint ugyanis az amerikai és a magyar hatóságoknak már régen kommunikálniuk kellett volna egymással, mert van olyan nemzetközi szerződés, az ENSZ korrupció elleni egyezménye, amelyet mindkét ország aláírt, és amely ilyen esetekben információcserét ír elő.

Ligeti szerint, ha az amerikai hatóságok egyszerűen lemásolják és elküldik Budapestre a birtokukban levő iratokat, akkor itthon is elindulhatna az ügy kivizsgálása, nem kellene várniuk semmilyen hivatalos magyar megkeresésre.

Az ügy kapcsán a SEC (tőzsdefelügyelet) és a DoJ nyilvánosságra került döntéseiből, tehát csupa bárki számára hozzáférhető, így a magyar nyomozó hatóságok és az ügyészség számára is elérhető iratból arra lehet következtetni, hogy igen erős bizonyítékok állnak az USA hatóságainak a rendelkezésére. Olyan erejűek, amelyek alapján nyugodt szívvel leírták, hogy

magyarországi közhatalmi tisztségviselők, vagyis a kormány alkalmazottai, a még ki sem írt tenderek kapcsán részletes ártárgyalásokba bocsátkoztak az egyik lehetséges beszállítóval,

amelyik később valóban meg is nyerte az ominózus tendert, méghozzá az előre egyeztetett összegben.

Ligeti kiemelte:

fontosnak tartottuk, hogy ezúttal ne Magyarországon tegyünk feljelentést, hanem az USA-hatóságoknak jelezzük a TI álláspontját, mert most az amerikai fél az, amelyik ha kellően elszánt, érdemben segíthet abban, hogy Magyarországon ne maradjon büntetlen a kormányzati szintet elérő korrupció”.

Erre azért lát esélyt a korrupcióellenes civilszervezet képviselője, mert „olyan korrupciós ügyről van szó, amely miatt az Egyesült Államok hatóságai szankciók kiszabásával zárulóvizsgálatot folytattak le, még ha ezek a szankciók valójában nem is voltak túl szigorúak, szemben a magyar hatóságokkal, amelyek mintha vonakodnának észlelni a nyilvánvalóan korrupció gyanúját keltő eseménysort, és eddig nem indítottak hivatalos eljárást”.