132 milliárddal többet költünk jövőre honvédelemre a migránsok miatt

2020.05.26. 12:38

Kedden délelőtt Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a 2021-es év költségvetéséről szóló törvényjavaslatot. A terv jelentősen növelné Magyarország védelmi kiadásait; míg az idei évre az összes tervezett állami kiadás 2,6 százalékát szánták védelemre, addig 2021-re 3,2 százalékát.

A költségvetési tervezet meg is indokolja, hogy miért van szükség a pluszforrásokra: a migránsok miatt.

Az Európát sújtó bevándorlás továbbra is az egyik legfontosabb politikai kérdés. A migráció számunkra nem lehetőséget, hanem kulturális, gazdasági és közbiztonsági kockázatot jelent. Magyarország az egyik legnagyobb nyomásnak kitett migrációs útvonalon fekszik, éppen ezért a jövő évi költségvetésben tovább emeljük a közbiztonságra és a honvédelemre szánt forrásokat. Így a hazánk védelmére és biztonságára fordított kiadások 2010-hez képest több mint 984 milliárd forinttal nőnek

– olvasható a tervezetben. Érdekesség, hogy a 2020-as tervezetben majdnem szóról szóra ugyanez volt:

Az Európát sújtó bevándorlás továbbra is a legfontosabb politikai kérdés marad. A migráció számunkra nem lehetőséget, hanem kulturális, gazdasági és közbiztonsági kockázatot jelent. Éppen ezért a jövő évi költségvetésben ismét jelentősen emeljük a közbiztonságra és a honvédelemre szánt forrásokat. Utóbbi ráfordítások a jövő évben 2010-hez képest több mint kétszeresükre nőnek.

Bár a „Tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások” tétel évek óta szerepel, hol kisebb, hol nagyobb összegekkel (2018-ban pl. 75 milliárdot szántak erre), most a Belügyminisztérium kiadásai alatt, illetve a Honvédelemnél költenek majd el ilyen címen 1-1 milliárd forintot.

A 2020-as költésvetési tervezet 412 milliárd forintot szánt összesen a honvédelem működési költségeire, a jövő évre ezt 544 milliárdra emelik.

Ennek a javát a a személyi juttatások teszik ki, a honvédség a 2020-as nettó 117 milliárd forint helyett 2021-re 158 milliárd forintot szán személyi kiadásokra.

Pár tétel kikerült a költségvetésből, ez valószínűleg annak az eredménye, hogy az idén közreadott tervezett Varga Mihály szerint az „egyszerűbb és átláthatóbb”, mint a korábbiak, és így „megfeleződött a tételek száma”.

Így míg a 2020-as tervezetben szerepel az is, hogy a honvédelmi kiadások keretében 70 millió forintot szánunk a Magyar Futball Akadémia Alapítvány támogatására, addig az idén ilyen mező már nincs. Azonban a „Nonprofit korlátolt felelősségű társaságok támogatása” tétel több mint a duplájára nőtt, a 2020-ra előirányzott 1,5 milliárd helyett már 3,251 milliárd forint van rá.