Csak most kezdődik a munkanélküliségi probléma Angliában

2020.06.16. 11:05

Már több mint 2,8 millió ember igényelt munkanélküliségi vagy bérkiegészítési támogatást (claimant count) az Egyesült Királyságban májusban, írja az AP a helyi statisztikai hivatalra hivatkozva.

Emellett a járvány kezdete óta több mint 2,1 százalékkal, azaz 612 ezerrel csökkent a bejelentett foglalkoztatottak száma is. A brit állami járványügyi bérkiegészítés csaknem 9 millió embernek jár, de őket a vállalatoknak meg kell tartaniuk alkalmazottként, változatlan bérrel. Pontosabban az állam kifizeti a dolgozó bérének 80 százalékát, de legfeljebb csak havi  2500 fontot (nagyjából egymillió forintot) utal azoknak, akikre most nincs szükség és nem dolgoznak egy percet se.

Ha a közegészségügyi válság épp most kezd enyhülni, akkor a munkanélküliségi válság még csak most kezdődik.

– mondta Tony Wilson, az IES munkaerőpiaci kutatóintézet vezetője. A brit munkanélküliség gyorsabb ütemben emelkedik, mint az 1930-as évek nagy világválsága idején, nyárra pedig a munkanélküliek száma átlépheti a 3 milliót is.

A brit gazdaság áprilisban ötödével esett vissza, így az sem egyértelmű, hogy az állami bérkiegészítési program után hány ember válik ezzel együtt is végül munkanélkülivé.

Matthew Percival a CBI ipari szervezettől arra figyelmeztetett, hogy a jövő fenntartható iparágainak felturbózásával nagyon sürgősen új munkahelyeket kell találni. Mivel a munkanélküliség egyenlőtlenül érinti a társadalmat, és generációkon átívelő sebeket okoz.