Karácsony támogatja az Airbnb-típusú lakáskiadás korlátozását

2020.07.09. 15:24 Módosítva: 2020.07.09. 18:12

Nemrég bólintott rá a gazdaságvédelmi operatív törzs, és a hírek szerint hamarosan kormányzati szinten is elfogadásra kerül az a törvénymódosítás, amely 120 napban korlátozza a lakások rövidtávú (tehát Airbnb-rendszerű) kiadását. Az ilyen lakáskiadás főleg Budapest belső kerületeire jellemző, és most Karácsony Gergely főpolgármester is megszólalt a kérdésben, a főpolgármester elmondta, hogy támogatja a rövidtávú lakáskiadás korlátozását, bár nem azért, amiért véleménye szerint az állam teszi (a szállodák érdekvédelme miatt), hanem a budapesti lakhatási viszonyok javításának érdekében.

Karácsony úgy gondolja ugyanis, hogy a rövidtávú lakáskiadás hozzájárul a lakhatás drágulásához.

Bár teljesen máshonnan indulunk, mások az elveink, az értékeink és a szándékaink is, de van, hogy középen mégis találkozunk – ez történt most a főváros és a kormány viszonyában, legalábbis a rövidtávú lakáskiadás szabályozása, vagyis az AirBnB-törvény kapcsán. Az a fura és tanulságos dolog történt, hogy a szabályozás megalkotásának folyamatában a fővárossal is egyeztettek az állam képviselői. Az állami és a fővárosi turisztikai cég között is jó a kapcsolat, hiszen együtt kell dolgozniuk azon, hogy Budapesten újrainduljon a százezreknek megélhetést biztosító turizmus

– írta Facebook-bejegyzésében a főpolgármester.

Bár teljesen máshonnan indulunk, mások az elveink, az értékeink és a szándékaink is, de van, hogy középen mégis...

Gepostet von Karácsony Gergely am Donnerstag, 9. Juli 2020

Karácsony szerint Budapest világrekorder volt az ingatlanárak növekedésében, elszabadultak az albérletárak is, már egy középosztálybeli család számára is megfizethetetlen az albérlet a belső kerületben, valamint súlyos problémája Budapestnek is a lakhatási szegénység (azaz, amikor a közös háztartásban élők jövedelmének jelentős részét elviszi a lakhatás költsége).

A budapesti lakbérek szélsőséges mértékű emelkedéséhez a lakások turisztikai célú hasznosítása is hozzájárult. A lakások szállodaként való hasznosításának az újraszabályozását tehát elvben támogatjuk. A mi álláspontunk az, hogy olyan átfogó szabályozásra van szükség, ami: Amszterdam, Berlin vagy London mintájára korlátozott időre teszi csak lehetővé egész lakások szállodaként való üzemeltetését; megszünteti a lakások turisztikai célú hasznosításának a kedvező adózását, viszont jelentős adókedvezményekkel támogatja a lakások hosszútávú, biztonságos bérbeadását

– írta Karácsony, aki szerint inkább a hosszútávú, lakáscélú lakáskiadás esetén kéne kedvezményes adót bevezetni. Karácsony jó iránynak tartja a szabályozást, és kész együttműködni a kerületekkel a további szabályozási munkákban.