Matolcsy György: Bízzunk Rejtő Jenőben

2021.01.25. 13:55

Matolcsy György jegybankelnök szerint Magyarország három háborút vívott 2020-ban:

  • politikai küzdelem folyik Európa jövőjéért,
  • egészségügyi harcot vívunk a járvány ellen és
  • hadat viselünk a gazdasági visszaeséssel szemben.

Az MNB elnökének a Novekedes.hu-n megjelent írása szerint az első fronton csatát nyert a magyar miniszterelnök – lengyel és szlovén támogatással –, a járvány elleni harc sikeres volt 2020-ban, mert a két hullám ellenére nem tört át a vírus, míg „a gazdasági hadviselés vegyes eredményt hozott”.

Az állami beruházásokat nem sikerült kellően felpörgetni

„Kitűnően vizsgázott a munkahelyek védelmében, jól teljesített a fogyasztási szint fenntartásában és megbízhatóan működött a pénzügyi rendszer működtetésében. A beruházások, ezen belül az állami beruházások bővítése terén azonban inkább kudarc, mint siker a válságkezelés” – fogalmazott a jegybankelnök.

Matolcsy szerint

„elmaradt a bravúr, nem tudtunk kanyarban előzni a múlt évben”.

A magyar gazdaság visszaesése az európai középmezőnyben lesz a végleges adatok szerint, de az MNB elnöke hozzátette, hogy a hazai második hullám miatt végül nálunk sem volt lehetséges a 2019-es GDP-szint megőrzése. Ezzel szemben a németek, a lengyelek, vagy épp a románok jobbak voltak a beruházások, az építés, a közösségi fogyasztás fenntartása terén.

„Elérhettünk volna jobb teljesítményt, ha képesek lettünk volna ötödével emelni az állami beruházások szintjét, valamint az építőipari és különösen a lakásépítési teljesítményt” – tette hozzá.

Szerinte a magyar gazdaság jobb teljesítményt tudott volna elérni, ha több a beruházás. „Kiderült, hogy teljesen új, gyorsított, központosított és azonnali visszajelzésekkel működő állami beruházási modellre van szükség. Továbbá arra, hogy az üzleti szektor és a családok is rákapcsolódhassanak saját beruházásaikkal a nagy ívű állami programokra” – jelentette ki a Matolcsy György. A jegybankelnök pedig azzal zárt posztját, hogy

bízzunk hát Rejtő Jenőben, aki szerint amikor a cápa rájött, hogy Senki Alfonz van a vízben, csalódottan visszafordult. Ezt várjuk válságtól, járványtól, és a birodalom-építőktől egyaránt.

Kapcsolódó

A magyar gazdaság gyorsabban regenerálódhat az EU-nál

Románia és Bulgária pedig még előbb érheti el a 2019-es GDP-jét.