Szijjártó Péter japán beruházásokról tárgyal Tokióban

2021.03.08. 15:30

Továbbra is fontos szerepet játszanak a japán vállalatok a magyar gazdaság további növekedésében, és amikor európai piaci terjeszkedésben gondolkodnak, akkor az elsők között tekintenek Magyarországra − jelentette ki Szijjártó Péter, miután hétfőn Tokióban tárgyalt Kótaró Nogami japán agrárminiszterrel és több vállalat vezetőjével.

A MTI-nek nyilatkozva akülgazdasági és külügyminiszterfelhívta a figyelmet, hogy Magyarországon már több mint 180 japán vállalat működik, összességében 34 ezer magyar embernek adnak munkát, és a nyolcadik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon.

Jó hír a tárcavezető szerint, hogy Japán egyik legnagyobb vegyipari vállalata a jövő év elejére befejezi azt a 140 milliárd forintos beruházását, amelynek keretében Nyergesújfalun elektromos akkumulátorok olyan alkatrészeit fogják gyártani, amilyeneket még nem állítanak elő Magyarországon. Ezáltal kétszáz embert fognak felvenni Nyergesújfalun és a környékén.

Szijjártó Péter látogatása alkalmával aláírnak egy megállapodást Japán második legnagyobb bankjával arról, hogy a magyar Eximbankkal közösen fogják finanszírozni az elkövetkező időszakban a japán vállalatok magyarországi beruházásait.