Pár éven belül jöhet a négynapos munkahét

GettyImages-922578640
2021.05.19. 11:07
A négynapos munkahét gondolata ismét lendületet kapott, miután a világjárvány arra kényszerítette a vállalatokat, hogy felülvizsgálják a munkarendet a nagyobb hatékonyság érdekében. Az Aucklandi Egyetem kutatása szerint a négynapos munkahétnek köszönhetően a dolgozók akár 20 százalékkal is jobban teljesíthetnek.

Sok országban van már napirenden a négynapos munkahét témája, köztük Spanyolországban és Új-Zélandon, Japánban pedig a Microsoft már ki is próbálta a rövidített munkahetet: minden pénteken bezárta irodáit, ami nemhogy romló mutatókat, hanem 40 százalékos termelékenységnövekedést eredményezett. Magyarországon az MTA–ELTE Lendület Új Vízió Kutatócsoportja vizsgálja a munkaidő-csökkentés megvalósíthatóságát és hatásait hazai és európai szinteken.

A kutatás szerint a működési hatékonyság és az automatizálás növekedésével az üzleti folyamatok nagyon felgyorsultak, az emberek szerepkörei viszont egyre nehezednek, több tudást, rugalmasabb gondolkodást és új digitális készségeket igényelnek.

Tíz évvel ezelőtt például a banki ügyintézők napjainak legalább egynegyede azzal telt, hogy iratokat fénymásolnak, mára viszont a legtöbb ilyen művelet digitálissá és automatizálttá vált. Ennek ellenére nem lett kevesebb a teher rajtuk, csak megváltozott. Most az intelligens megoldások révén több embert szolgálnak ki, és egyszerre végeznek más nagy értékű feladatokat: adatokat elemeznek, válaszolnak az ügyfelek kérdéseire, és új banki termékeket kínálnak

– mutatott rá Máhr Tamás, az ABBYY vállalati digitális intelligenciára és folyamatelemzésre szakosodott nemzetközi cég magyarországi vezetője a kutatásról kiadott közleményükben.

Sokan gondolták, hogy a négynapos munkahét jól működne, ha távmunkában végeznék azt a dolgozók, hiszen könnyebben be tudnák osztani az idejüket. Ráadásul megdőlt az a mítosz, miszerint az emberek kevesebbet dolgoznak home office-os üzemmódban.

Az ABBYY felmérése szerint a pandémia alatt a vállalatok 64 százaléka volt kénytelen új technológiákat és folyamatokat alkalmazni, és a munkavállalók háromnegyede (74 százalék) szerint a távmunkára való áttérés komoly kihívásokkal járt. Annyira nehéz dolga volt a munkavállalóknak, hogy a rossz üzleti folyamatok miatt négyből egy fel is akart mondani. A legnagyobb kihívások okának feltárásakor a dolgozók 40 százaléka hibáztatta a megfelelő információáramlás hiányát, míg 32 százalékuk a megfelelő informatikai eszközök hiányát okolta.

Annak a vállalatnak, amely tovább akarja fejleszteni digitális intelligenciáját, és azt akarja, hogy erőteljesen növekedjen a hatékonysága, teljes mértékben meg kell értenie üzleti folyamatainak legmélyebb aspektusait. A napi termelékenység nagymértékű növekedése az egyetlen tényező, amely valóban legitimizálná a munkanapok számának csökkentését, ehhez pedig további digitális asszisztensekre, gépi tanulásra, automatizációra és mesterséges intelligenciára lesz szükség.

A digitális intelligencia ernyője alatt állnak a folyamatbányászati megoldások is, amelyekre az AImultiple.com folyamatbányászati útmutatója szerint a vállalatok 2023-ban már nyolcszor annyit fognak költeni, mint most, és ezzel egy 1,4 milliárd dolláros iparágat hoznak létre. A folyamatbányászat lehetővé teszi, hogy a cégek jobban megértsék, mi történik a vállalaton belül azáltal, hogy az összes folyamatot digitálisan leképezik, és a monoton vagy nagy emberi hibalehetőséggel rendelkező feladatokat automatizálják, ezzel rengeteg időt és pénzt megspórolva.

A Világgazdasági Fórum kutatása szerint 2025-re a gépek több feladatot látnak már el, mint az emberek. Szakértők szerint 2022-re a mesterséges intelligencia 133 millió új munkahelyet teremthet, 2030-ra pedig 15 milliárd dollárral növelheti a világ GDP-jét. 

Amikor a gépek már több feladatot látnak majd el, mint az emberek, újra meg kell vizsgálnunk a négynapos munkahét bevezetését. Addig viszont a legtöbb cégnek az öt napnál kellene maradnia, hogy biztosítsák a magas termelékenységet, és megtartsák az ügyfelek bizalmát

– fogalmazott Máhr Tamás, hozzátéve, hogy azok a vállalatok, amelyek rendelkeznek az üzleti folyamatok adatainak elemzéséhez és helyes felhasználásához szükséges eszközökkel, hatalmas versenyelőnyt szerezhetnek. Feltérképezhetik a folyamatokat, és megnézhetik, hol van helye a technológiai innovációnak, és hogy az automatizálás jelentős idő- és pénzmegtakarítást jelent-e egyes folyamatokban, vagy sem.

(Borítókép: Lionel Derimais / Corbis / Getty Images)