Matolcsy György teljes versenyképességi fordulatot sürget

D KOS20211201014
2022.01.24. 17:05

A költségvetésnek vissza kell térnie az egyensúlyi pályára az infláció legyőzéséhez, a kormánynak pedig teljes versenyképességi fordulatot kell végrehajtania – fogalmazott Matolcsy György a Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkében.

A Fenntartható magyar pénzügyek a 2020-as években címmel megjelent írásban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kifejtette: nem állítható helyre a pénzügyi egyensúly, ha a termelékenység és a versenyképesség terén nem történik gyors és jelentős előrelépés.

Matolcsy György úgy véli, dobogós helyen szerepel a gazdasági felzárkózás a 2020-as évtized magyar kihívásai között, amihez az MNB célzott hitelprogramjaira is szükség lesz, ahogy a külföldi beruházásokra és az európai uniós forrásokra is.

A jegybankelnök írásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a válságkezelés jegybanki költségei, illetve a megugró infláció miatt emelkedő jegybanki kamatok együtt fordítják veszteségbe az MNB korábbi nyereségét, ami a költségvetés kiadásait akár évi több száz milliárd forinttal is növelheti.

Matolcsy György ebben az írásában is hangsúlyozta azon korábbi véleményét, miszerint a 2010 óta eltelt időszak a legjobb gazdaságtörténeti szakasz Magyarország szempontjából a trianoni békediktátum elfogadása óta, azt ugyanakkor hozzáteszi, hogy mindez még jobb is lehetett volna, úgy pedig a mostani éveket kisebb költségvetési hiány és alacsonyabb adósságráta jellemezné.

(Borítókép: Matolcsy György 2021. december 1-jén. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)