Újabb uniós országba állította le a Gazprom a gázszállítást

GettyImages-1242109435
2022.07.30. 09:26
Újabb uniós ország nem kap földgázt az orosz Gazprom vállalattól. Az Európai Unióban veszélyhelyzeti tervet fogadtak el, ugyanis egyre instabilabb az energiaellátás Európában.

A Gazprom közölte, hogy leállította a szállításokat Lettországba. A vállalat közleményében azt írta, hogy a döntést „a gázkivonási feltételek megsértése miatt” hozták meg.

A Latvijas Gaze lett földgázszolgáltató pénteken jelentette be, hogy mostantól csak euróban hajlandó fizetni.

Ennek előzménye, hogy a lett parlament, a saeima az ukrajnai háború miatt július közepén betiltotta az orosz gázimportot. Az energiatörvény módosításával elrendelte a földgázellátás diverzifikálását, és a stratégiai földgáztartalékok biztosítását. Noha a parlament döntése nem szólt a tilalom hatályáról, a rigai kormány még áprilisban úgy döntött, hogy az ország 2023. január 1-jéig leállítja az orosz gázimportot.

A törvényt kötelezi a lett földgázszolgáltatót, hogy képezzen stratégiai tartalékot az energiahordozóból, azaz legkésőbb augusztus 31-éig fel kell töltenie az Incukalnsban található föld alatti tározót annyi földgázzal, amennyire a fogyasztóknak október 1. és április 30. között szüksége lehet.

Eddig Oroszország volt Lettország legfontosabb földgázellátója, de mostanra már Litvániából szerzi be a gázt. Lettország egyúttal azt tervezi, hogy saját terminálokat épít cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadásához.

Korábban az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen felszólította az uniós államokat, hogy álljanak készen az orosz szállítások teljes leállítására. Az Európai Unióban néhány napja fogadták el a meggyengített veszélyhelyzeti tervet az instabil energiaellátás miatt.

terv szerint ellátási vészhelyzet esetén a megszorításokat kötelező érvényűvé lehetne tenni, de a tagállamok megállapodtak abban, hogy számos országot és iparágat mentesítenek, miután egyes kormányok ellenálltak az EU eredeti javaslatának, amely minden országra kötelező érvényű 15 százalékos csökkentést írt elő.

Magyarország volt az egyetlen ország, amely ellenezte a megállapodást. Szijjártó Péter közösségi oldalán úgy fogalmazott: „A kormány célja, hogy Magyarország lokális kivétel legyen a kontinentális válságban és ezért ma újabb lépéseket tettünk”.

(Borítókép: Stefan Sauer / picture alliance / Getty Images)