Szétkapták a forintot, mint hülye gyerek a nápolyit

BP-2613
2023.03.13. 12:39 Módosítva: 2023.03.13. 15:55

Csak semmi pánik

A mai forintgyengülés hátterében az SVB bankcsőd áll, ez a legfőbb katalizátor. Ilyenkor pánikhangulat uralkodik el a piacon, és ennek következtében a kockázatos eszközökből jellemzően távoznak a befektetők. Tandemben mozognak a regionális devizák, a forint, a cseh korona, a lengyel fizetőeszköz is gyengült az euróval szemben – ismertette Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Nem teljesen megalapozott ez a negatív hangulat és a piaci pánik hamarosan csillapodik.

Ugyan top 20-as, de rendszerszinten nem jelentős bank indította el ezt a helyzetet. Megvoltak az egyedi, specifikus tényezők, amik ehhez a helyzethez vezettek. A bankrészvényeket is ütötte a piac – az OTP -10 százalék körül is volt, de azóta már erősödni tudott –, azonban a nagy bankoknál nem megalapozott a nagy eladási hullám. Az OTP árfolyamának erősödése annak a jele már, hogy a befektetők kezdik felmérni a valódi helyzetet az eladási pánik első órái után. Most visszatér egy reálisabb szintre a részvénypiac és a devizapiac.

Ha nem lesz újabb bankcsőd, és nem érkezik újabb rossz hír, akkor jövő héten ilyenkor hétfőn már alig fogunk emlékezni erre a nagy pánikra

– hangsúlyozta az elemző.

A forint visszaerősödése egyelőre várat magára, 17 óra 3 perckor 392,86 forint volt egy euró. 

Forrás: tradingview.com
Forrás: tradingview.com

A forint már elkezdett visszaerősödni, 15 óra 40 perckor 390,78-ra erősödött az euróval szemben.

Forrás: tradingview.com
Forrás: tradingview.com

13 óra 30 perckor a 390-es euró-forint árfolyam fölé gyengült a forint, és 14 óra 8 perckor 391,77-nél járt.

Forrás: tradingview.com
Forrás: tradingview.com

  

Zuhanásban az OTP

Az SVB és a Signature Bank bedőlése után a bankszektor van a figyelem központjában a tőzsdéken. Az OTP-t kíméletlenül püfölte a piac, 14 órakor 9755-nél járt az árfolyam jelentős, 4,27 százalékos esés után. A kereskedés végére az OTP-részvények ára 550 forinttal, 5,37 százalékkal 9700 forintra esett.

Forrás: tradingview.com
Forrás: tradingview.com

13 óra 15 perckor még mindig üti a piac a forintot, az euróval szemben 388,69-ig gyengült, a dollárral szemben pedig 364,72-ig esett vissza.

Forrás: tradingview.com
Forrás: tradingview.com

A hétfő reggelt erősödéssel kezdte a forint az euróval szemben, a péntek délutáni 383-as szintről 381-re menetelt, majd 382,5-ig gyengült vissza. 11 óra magasságában azonban alaposan megütötték a magyar fizetőeszközt, fél óra leforgása alatt egyhavi mélypontra, 386 fölé ütötték vissza. Kedd 12 óra 20 perckor már 387,34 forint egy euró. A gyengülés hátterében az amerikai bankrendszer súlyos problémái és az ezzel kapcsolatos aggodalmak állhatnak.

Forrás: tradingview.com
Forrás: tradingview.com

A dollárral szemben is zuhant

A dollárral szemben is gyengült a magyar deviza, a reggeli 357-es szintről egy óra leforgása alatt 363 fölé katapultált az amerikai fizetőeszközzel szemben. 12 óra 34 perckor egy dollár már 364 forintot ér.

Forrás: tradingview.com
Forrás: tradingview.com

A bankcsőd rövid története

A pénzintézet körüli viharfelhők múlt hét elején kezdtek gyülekezni. Ugyanakkor a bank bedőlése nem a betétkivonással kezdődött. Az 1983-ban alapított SVB az amerikai startupok bankja, ügyfelei között megtalálható a Szilícium-völgy számos techcége. Az összeomlásnak voltak előjelei: a menedzsment több tagja az elmúlt időszakban jelentős részvényportfóliót értékesített, továbbá múlt héten a betétesek tömegesen kezdték kivonni a betéteiket, ami miatt a banknak kényszerlikvidálnia kellett az eszközeit, még mélyebb pénzügyi válságba sodorva magukat. A szabályozók figyelmét a bank kialakult nehéz helyzete ezúttal is elkerülte, így ezek együttese több befektetőben erős 2008-as déja vu érzést keltett. A Fed és Biden is gyorsan és jól reagált, azonban a piacok feszültek, a globális rossz hangulat a régiós, magyar piacon is lecsapódott, befolyásolva az OTP és a forint árfolyamát.

A témában írt cikkeinket az alábbi linken tudják elérni.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport