A háború miatt új különadót vetne ki a vállalatokra Moszkva

2023.03.16. 14:21
A Kreml háborús illetéket vetne ki a vállalatokra – értesült a Der Spiegel. Hivatalosan ezek a vállalatok „önkéntes befizetései” lennének, de a valóság az, hogy az orosz kormány milliárdokat akar beszedni az üzleti szféra szereplőitől.

Az ukrajnai háború miatt megszavazott uniós szankciók érzékenyen érintették az orosz gazdaságot – bár Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint ez nem igaz –, a bonyolult pénzügyi helyzet miatt pedig az orosz tisztviselők egy különleges társasági adó bevezetését szorgalmazzák.

Alekszej Sazanov orosz pénzügyminiszter-helyettes a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy a részletekről április elején döntenek. A teljes beszedendő összeg mértékét korábban 300 milliárd rubelre (1500 milliárd forintra) saccolták az ügyre rálátó források.

Az új szabályozás várhatóan az év végén lép hatályba. A tervek szerint az olaj- és gázipari cégek első körben mentesülnek az adó alól. Moszkva közben folyamatosan hangsúlyozza, hogy önkéntes, egyszeri befizetésről van szó.

Egyes megfigyelők azonban kételkednek ebben, és magas rangú üzleti képviselők máris kritikát fogalmaztak meg a tervezettel összefüggésben. Az orosz ellenzéki médiában „háborús illeték” néven emlegetik a javaslatot, a kritikus hangok szerint a moszkvai vezetés részben ezzel a lépéssel akarja betömni az állami költségvetésben tátongó lyukat – írja a Der Spiegel.

Oroszország 2022 februárja óta háborút folytat Ukrajna ellen, ezért a nyugati államok gazdasági szankciókkal sújtották a Kremlt. A magas olaj- és gázbevételek ellenére tavaly 3,3 billió rubelre rúgott a költségvetési hiány az országban. Az időközben bevezetett olajársapka miatt még nagyobb veszteségek fenyegetik Moszkvát – teszi hozzá a német lap.

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint az olajbevételek több mint 40 százalékkal csökkentek. Mivel a katonai és szociális programokra fordított kiadások is jelentősen megnőttek, Oroszország költségvetési hiánya egyre nagyobb. A pénzügyminisztérium szerint februárban már 2,6 billió rubelt tett ki a hiány, ami az egész évre eredetileg becsült hiány 88 százaléka.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!