Kiss Márton Balázs

A Chelsea tönkreverésével hozta győzelmi kényszerbe riválisait az Arsenal A Chelsea tönkreverésével hozta győzelmi kényszerbe riválisait az Arsenal

Mauricio Pochettino csapatának esélye sem volt a pontszerzésre a londoni derbin.

21 perce

Egyedül vágott neki a világnak 12 évesen, most egy egész ország megismerheti a nevét Egyedül vágott neki a világnak 12 évesen, most egy egész ország megismerheti a nevét

Molnár Martin mindent annak rendel alá, hogy egy nap a Formula–1-ben száguldjon.

tegnap, 16:17

NHL-legenda is jégre léphet Budapesten a magyar hokiválogatott ellen NHL-legenda is jégre léphet Budapesten a magyar hokiválogatott ellen

Őrületes sztárparádé várható.

április 22. 18:45

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy 500 millió euró összegű támogatást ítél oda európai vállalatoknak a lőszergyártási kapacitás növelésére egy olyan program keretében, amelynek célja, hogy több lövedéket juttasson Ukrajnába, és feltöltse az Európai Unió országainak készleteit, írja a The Independent.

Az ASAP-program keretében nyújtott támogatások összege 47 millió eurótól 2,1 milliárd euróig terjed olyan vállalatok esetében, mint

  • a Rheinmetall,
  • a Nammo,
  • a Chemring Nobel,
  • a Hellenic Defence Systems,
  • az Eurenco
  • és mások.

Az előirányzott 500 millió euró lehetővé teszi az európai védelmi ipar számára, hogy 2025 végére évi 2 millió lövedékre növelje a gyártási kapacitását, állítják a szakértők.

„Nagyon nehéz felmérni Putyin valódi népszerűségét az orosz választások alapján” – ezt Christopher Steele mondta, aki a brit Secret Intelligence Service (egykori nevén az MI6) munkatársa volt. 

„Amikor ma Oroszországot vizsgáljuk, hajlamosak vagyunk a politikai osztályt két részre bontani. Azonban a látszólag Putyinnal szemben álló erők álellenzékiek, és nem igazán ellenzik azt, amit Putyin Ukrajnában művel. Oroszországban most van egy törvény, amely kimondja, hogy ha valaki kritizálja az Ukrajnában zajló eseményeket, 15 év börtönbüntetésre számíthat. Ezért igazából senki nem kritizálja a háborús intézkedéseket náluk” – fejtegette Steele.

Szerinte ugyan mutatkoznak repedések a Putyint védő rendszer körül, de most nagyon kevés jelét fogjuk látni annak, hogy az oroszok valójában mennyire támogatják Putyint vagy a háborút ezen a választáson.

„Az emberek attól félnek, hogy ha ellene szavaznak, akkor azonosítják és megfigyelik őket a titkosszolgálatok. Beszéltem egy Londonban élő orosz barátommal, akinek joga van szavazni a nagykövetségen, de attól fél, hogy visszaüthet rá, ha a moszkvai rezsim ellen szavaz” – tette hozzá.

Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy a következő oroszországi elnökválasztás után újabb mozgósítási hullámot jelent be a Kreml. Ma még nincsenek arra utaló jelek, hogy ez a népszerűtlen döntés zavargásokhoz vezethetne az Orosz Föderációban.

Ezt Petr Csernik katonai szakértő mondta az oboz.ua-nak adott exkluzív interjúban. „Nagy a valószínűsége az újabb toborzási hullámnak. De vajon vezethet-e ez egy újabb lázadáshoz? Egyelőre nem látok erre utaló jeleket” – jegyezte meg.

Csernik szerint Oroszország vezetője, Vlagyimir Putyin győzelmet kiáltana, miután hadserege eléri a donyecki és luhanszki területek közigazgatási határait.

Oroszországban most vasárnap döntenek a szavazásra jogosultak az elnök személyéről, borítékolható, hogy a választásokat Putyin nyeri meg.