Elképesztő, mennyivel olcsóbb Budapestnél a falusi csokos agglomeráció

2023.07.02. 10:33
Új helyzetet teremt a kertes házak piacán a lakástámogatási rendszer átalakítása. A csok megszűnése miatt érdemes mielőbb meghozni a döntést a vásárlásról – figyelmeztet Balogh László ingatlanpiaci szakértő. Az elemzésben összehasonlították az ingatlanárakat a különböző településeken.

Új helyzetet teremt a lakóingatlanok, azon belül is a kertes házak piacán a lakástámogatási rendszer átalakítása. Aki még idén tervezi a kertes házba költözést, annak

a fővárosi házak helyett jó alternatívák lehetnek a vonzáskörzetben lévő hasonló ingatlanok, hiszen jelentős az árkülönbség

– ismertette közös elemzésében a money.hu és az ingatlan.com. Az összeállításban megjegyezték, hogy a csok megszűnése miatt érdemes még idén meghozni a döntést a vásárlásról.

Jóval olcsóbb a falusi csokos agglomeráció 

Az elemzésben bemutatták a legalább 500 négyzetméteres kerttel rendelkező, minimum 100 négyzetméteres budapesti és agglomerációs településeken lévő házak átlagárait. Rámutattak, hogy a lakásforgalom jelentős részét adja a főváros és a Pest vármegyei régió, ám az eltérések óriásiak.

  • A Budapesten a júniusban eladásra váró – majdnem négyezer –, legalább 500 négyzetméteres telken elhelyezkedő, minimum 100 négyzetméteres családi házak átlagára 175 millió forint volt.
  • Ehhez képest a Pest vármegyei településeken 99 millió forintos átlagár jellemezte a hasonló adottságokkal rendelkező ingatlanokat a nyár első hónapjában.
  • Budaörs a legdrágább 209 millióval, míg a legolcsóbb Jászkarajenő 19 millió forinttal. Emellett az érintett települések felében 19 és 80 millió forint között szóródtak az árak. 
  • A budapesti falusi csokos agglomerációban 46 millió forintos átlagáron hirdetik eladásra a kertes házakat.

Ugyanakkor az elemzésben hozzáteszik, hogy itt is vannak jelentősebb eltérések. Perbálon például 60 milliós, Áporkán 59 milliós, Bagon kevesebb mint 50 milliós árakkal találkozhatnak a házvásárlást tervezők. 

A money.hu szakértői ezzel összefüggésben arra hívták fel a figyelmet, hogy a kertes házak fővárosi és agglomerációs piacán lévő óriási árkülönbségek értelemszerűen a lakásvásárláshoz szükséges hitelösszegre is hatással vannak. A kertes házba vágyó családok rengeteg pénzt tudnak spórolni, ha olcsóbb környékre költöznek. Itt ugyanis kevesebb hitelre van szükség, ami alacsonyabb törlesztőrészlettel megúszható. Nem könnyű a hitelfelvevők helyzete, hiszen júliustól szigorodtak a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó szabályok, és bár a lakáshitelek kamatai lassú csökkenést mutatnak, továbbra is érdemes körültekintőnek lenni, mert milliók bánhatják, ha rosszul választunk a konstrukciók közül – figyelmeztetnek a szakértők. 

Egyelőre bizonytalan, hogy milyen támogatások lesznek elérhetőek a jövőben a nagyobb településeken, ezért akik jogosultak a mostani csokra, azoknak tanácsos mielőbb lépniük

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Megjegyezte, hogy a falusi csok megmarad, ráadásul jövőre az eddiginél jóval komolyabb összegű támogatást vehetnek igénybe az arra jogosultak. Így a használt falusi csokos ház vásárlása és korszerűsítése vonzóbb alternatíva lesz jövőre. Ez pedig az érintett településeken pörgetheti fel a forgalmat 2024-től – világított rá a szakértő.