Ezt a magyar teljesítményt még az ENSZ is megsüvegelte

1697893874121861
2023.10.21. 16:47
Az ENSZ fenntarthatósági céljait legjobban támogató edukációs programnak választották a magyar „Tehetsz méh többet!” kezdeményezést. Ez az első alkalom, hogy magyar program nyeri a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat a Golden World Awards versenyen.

A Pressinform kommunikációs ügynökség által létrehozott program országhatárokon átnyúlóan kívánja felhívni a figyelmet a beporzó rovarok, például a méhek veszélyeztetett helyzetére.

A földi élet elképzelhetetlen a méhek és más beporzó rovarok tevékenysége nélkül, tízből hét élelmiszer előállításához nélkülözhetetlen a közreműködésük

– világított rá a Pressinfom sajtóközleményében. A beporzó rovarok munkájának értéke éves szinten meghaladja a 30 ezer milliárd dollárt. „A klímaváltozás és a mezőgazdasági vegyszerhasználat miatt azonban a beporzók világszerte tömegével pusztulnak, ami globális élelmezési katasztrófával fenyeget” – figyelmeztet a kommunikációs cég. Ezért az ENSZ és más nemzetközi szervezetek egyre erőteljesebben lépnek fel a biodiverzitás megóvásáért, beleértve a beporzókra veszélyes vegyszerek használatának korlátozását is.

Tömegesen pusztulnak a méhek

A Tehetsz méh többet! program Magyarország legnagyobb beporzóvédő programja, amelyet állami és szakmai szervezetek, valamint a magánszektor összefogásával, a hazai lakosság széles körű bevonásával a Pressinform kommunikációs ügynökség indított 2020-ban.

A program célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a méhek és más beporzók tömeges kipusztulására, egyben javítsa a húszezer magyar család megélhetését biztosító méhészeti ágazat helyzetét, és ösztönözze a hazai mézfogyasztást

– ismertették a lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményben, hozzátéve, hogy a Tehetsz méh többet! program üzenete az elmúlt években már ötmillió embert ért el. 

Ezt a kezdeményezést díjazta most a Nemzetközi PR Szövetség: a nemzetközi szakmai zsűri több száz pályázat közül a magyar programnak ítélte oda a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat (Global Contribution Award). Ezt az egyik legnagyobb presztízsű szakmai elismerést az a pályázat kaphatja, amely a leginkább elősegíti az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljait. Az indoklás szerint a Tehetsz méh többet! program két globális célkitűzés megvalósítását is elősegíti: az éhezés megszüntetését és a szárazföldi ökoszisztémák védelmét. 

A legnívósabb gálán adták át a díjat

Az elismerést a nemzetközi pr-szakma legjelentősebb globális versenyén, a Golden World Awards barcelonai gáláján adták át pénteken. Idén 38 kategóriában jutalmazták a kampányokat, valamint kiosztották a két legrangosabb elismerést, a fődíjat és a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat. A program sikerének jelentőségét növeli, hogy a Tehetsz méh többet! már több nemzetközi és hazai díjat nyert el:

  • díjat kapott az IPRA 2021-es regionális Golden World Awards versenyén,
  • és beválasztották az év négy legjobb kelet-európai programja közé. 

A díjjal elismert Tehetsz méh többet! program egyik eleme Európa legnagyobb, Zümmögés a múzeumban címmel megrendezett kiállítása, amely 2022-ben nyílt meg a Magyar Természettudományi Múzeumban. A jelenleg is megtekinthető tárlat rengeteg szemléltető eszközzel vezeti be a látogatókat a méhek és a többi beporzó életének rejtelmeibe, a mézkészítés kulisszatitkaiba, a többi között látványos animációs filmek, egy autó nagyságú méh és egy méhkaptárlevegős bemutatószoba segítségével. A kiállítást már mintegy százötvenezren nézték meg – jelezte a Pressinfom a közleményében.

A Tehetsz méh többet! program keretében a Pressinform egy országos óvodai rajzpályázatot is szervezett, amelyen 3–7 éves gyermekek saját eszközeikkel mutathatták meg, milyen fontosak életünkben a méhek. A pályázaton minden hetedik magyarországi óvoda, valamint negyven határon túli település képviselte magát, a gyermekek összesen 6300 rajzot küldtek be.

A Tehetsz méh többet! programot a Pressinform pr-ügynökség szervezi a Pannon Értéktár, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Magyar Természettudományi Múzeum megbízásából. 

A Tehetsz méh többet! program korábbi díjai:

  • A Tehetsz méh többet! program több jelentős hazai és nemzetközi díjat is elnyert. Az IPRA 2021-es regionális Golden World Awards versenyén az éghajlatváltozás és hatásai elleni sürgős fellépés támogatása kategóriában fődíjat kapott, ugyanitt beválasztották az év négy legjobb kelet-európai programja közé. 
  • A 2022-es Apimondia Méhészeti Világkongresszuson a program két könyvét jutalmazták: ezüstérmet kapott Rúzsa Magdi és Vida József szakácskönyve, a Zümmögés a konyhában …és végy egy kanál mézet! Bronzérmet nyert Várszegi Adél Zümmögés erdő-mezőn című, óvodásoknak szóló mesekönyve. 
  • A Tehetsz méh többet! program Magyarországon a CSR Hungary Díj 2021 A legjobb környezeti felelősségvállalásért kategóriáját nyerte meg, valamint megkapta a Good Doing CSR Award környezeti ügyek különdíját, szintén 2021-ben.

A Pressinformról

A 30 éve alakult Pressinform a hazai professzionális kommunikáció egyik megalapítója, prémiumszolgáltatásokat nyújtó stratégiai kommunikációs ügynökség és felső vezetői tanácsadó. Az ügynökség az elmúlt három évtizedben több mint 200 prémiumügyfélnek dolgozott, sikeresen menedzselte multinacionális és hazai márkák, szervezetek kommunikációját a legkülönbözőbb iparágakban.

(Borítókép: Pressinform)