Karácsonyi ajándékot kaphatnak az autósok, mutatjuk, hogyan alakul az üzemanyag ára

2023.12.18. 16:10
Szerdán nem változnak a hazai üzemanyagárak, sőt várhatóan az egész héten változatlanok maradnak. A jövő héten viszont akár még egy minimális csökkenés is várható – írta a holtankoljak.hu.

Hétfőn kiadott tájékoztatásukban egyrészt azt írták, hogy a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára változatlan szerdán. Ezáltal az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin: 558 Ft/liter,
  • Gázolaj: 583 Ft/liter.

Karácsony után csökkenhetnek az árak, de a jövő év elején jön a feketeleves

Emellett a holtankoljak.hu-n elérhető egy másik, valamivel hosszabb távú előrejelzés is az üzemanyagárakkal kapcsolatban, amelyet még vasárnap adtak ki. Ott azt írták, hogy 

az év utolsó előtti hetére jelentősebb árcsökkenést a benzin és gázolaj árának esetében már nem várunk.

Megjegyezték, hogy a Brent típusú olaj ára tartja magát a 80 dolláros szint alatt december eleje óta, és nem számítanak nagyobb elmozdulásra. (Megjegyzendő, hogy időközben, hétfőn történt némi emelkedés a nemzetközi energiapiacokon a British Petrol egyik bejelentése miatt, ami mindezt valamelyest befolyásolhatja.) 

Továbbá felhívták a figyelmet arra, hogy a forint erősödni tudott a dollárral szemben az EU-s pályázati pénzek érkezésének hírére, ami szintén befolyásolhatja a hazai üzemanyagárakat.

Végül azt is hozzátették, hogy 

minimálisan, de csökkenhetnek a következő héten a benzin- és gázolajárak, de a jelentősebb változás már csak az év elején lesz a jövedéki adóemelés kapcsán. 

Arról, hogy ez milyen következményekkel járhat, többek közt ebben a cikkünkben írtunk korábban.