Varga Mihály: nem kap mentességet Karácsony Gergely a szolidaritási adó fizetése alól

2023.12.21. 17:51
A pénzügyminiszter közösségi oldalán közölte a Kúria döntését, miszerint jogos volt a fővárostól eddig beszedett inkasszó.

Mint megírtuk, a főváros a nyár elején indított pert a kormány ellen, mert kifogásolta, hogy a szolidaritási hozzájárulás miatt több pénzt fizet be, mint amennyit a közszolgáltatások ellátására kap. A bíróság döntése szerint az államkincstár nem vonhatja le a fővárostól a be nem fizetett adót. Az állam az 54 milliárd forintos adó behajtásától nem tágított, megfellebbezte az ítéletet.

Karácsony Gergely akkor azt nyilatkozta, hogy az aránytalanul kiszabott adó helyett 25 milliárdig hajlandók fizetni. A Magyar Államkincstár elnöke, Bugár Csaba az ATV-nek úgy nyilatkozott, hogy október 17-től a törvények szerint már nem illeti meg az ideiglenes jogvédelem a fővárost.

„Novemberben a Fővárosi Törvényszék azonnali jogvédelmet biztosító döntése ellenére 5,6 milliárdot vett le a Magyar Államkincstár (MÁK) az önkormányzati számláról, és bejelentette, hogy decemberben további 3,87 milliárdra tartanak igényt, bár akkor a per még nem zárult le” – idézi a  Népszava  Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest, aki akkor azt is elmondta, hogy december végén további 3,9 milliárdos inkasszót vonnak le a főváros számlájáról. 

Az ítélet szerint az inkasszó jogos volt

Most Varga Mihály közösségi oldalán megjegyezte, hogy miután a Fővárosi Ítélőtábla által megítélt azonnali jogvédelem lejárt (október 17-én), a Kúria ezen felül még hatályon kívül is helyezte az Ítélőtábla határozatát.

A Kúria teljes egészében elfogadta a Kincstár fellebbezésében leírt indokokat, azaz a Kincstár ezidáig teljesen jogszerűen szedte be a főváros adótartozását – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Karácsony Gergelyt tehát bírósági végzés szerint ideiglenesen sem illeti meg védelem az adófizetés alól, be kell tartania a törvényeket, és meg kell fizetnie a szegényebb településeket segítő szolidaritási hozzájárulást – zárta Facebook posztját Varga Mihály.