Ernőfy Nóra

A májnál zéró tolerancia van A májnál zéró tolerancia van

A májelégtelenségek többsége alkoholizmusból ered.

tegnap, 17:49

Küzdelmes éven van túl a Honvédkórház Küzdelmes éven van túl a Honvédkórház

A fenntartó- és struktúraváltás mellett hat intézmény koordinációja került hozzájuk.

április 18. 16:39

Az államtitkár szerint ezért van szükség a kórházak átstrukturálására Az államtitkár szerint ezért van szükség a kórházak átstrukturálására

Takács Péter a betegellátást érintő reformok hátteréről beszélt a Semmelweis Egyetemen.

április 16. 19:49

A pápa általában este nyolc órakor szokta elfogyasztani vacsoráját, ami kifejezetten szerény, csupán zöldségekből és pirítósból áll, hogy kímélje gyomrát. A vatikáni szakácsok zsírszegény ételeket készítenek neki gyomorműtétje óta. Sovány húsok, zöldségek és gyümölcsök szerepelnek mindennapi étrendjében. Értesüléseink szerint sok alapanyag és a különleges vatikáni víz is a pápai gépen vele együtt érkezett Magyarországra.

Az egyházfő különben rajong a gasztronómiáért, az olasz tésztaételek tartoznak kedvencei közé, elsősorban a gnocchi, a polenta, a pizza, orvosai azonban ritkán engedélyezik ezek fogyasztását. Diétás menüjében előnyben részesíti a tintahalat és a rizottót. A tengeri ételeket csak frissen hajlandó megenni. A csípős ételeket nem szereti. 

Budapesten az apostoli nunciatúrán fog étkezni, ahol az évek óta ott dolgozó apácák főznek neki, akik a világ minden részéről érkeztek. Ezután reggel nyolcig szigorú napirendje szerint böjtölni fog, majd első étkezése is szerény lesz, ami szokás szerint kávéból és sovány tejből, lekvárból és némi kekszből fog állni. A reggelire rendszerint 15 percet, ebédre 50 percet, vacsorára 30 percet szán az egyházfő.  Roberto Alborghetti olasz újságíró könyvében részletesen kifejti, mi kerül Ferenc pápa asztalára nap mint nap. 

A Twitteren közzétették azt az emlékérmét, amit Ferenc pápa budapesti látogatásán ad át a magyar köztársasági elnöknek. A dombornyomott ezüstérmén Magyarország védőszentjének, Szűz Máriának ajánlja fel Szent István a magyar koronát. 

 

Novák Katalin Facebook-oldalán arról számolt be, hogy Ferenc pápának többek között a szülőföldjén, Argentínában is ismert magyar szentről, Szent Erzsébetről elnevezett rózsát ajándékoz. 

 

„Apostoli útja kezdetén 20 perces négyszemközti megbeszélés a Szentatyával” – írja a miniszterelnök-helyettes Facebook-oldalán. Erre közvetlenül a pápai gép landolása után került sor, még mielőtt továbbindultak volna a budai Várba. Valószínűleg csak egy gyors egyeztetésről lehetett szó a következő programokat illetően.