Ütik-verik a forintot, többhavi mélypontra bukott

forint (1)
2024.02.14. 10:53
Ezen a héten több olyan adat is érkezett, amely ellentmondott az elemzői előrejelzéseknek: kedden a vártnál magasabb amerikai inflációs adat futott be, ami jókora dollárerősödést és ezzel párhuzamosan a forint gyengülését okozta. Szerda reggel pedig megérkezett a várakozásoknál gyengébb negyedik negyedéves hazai GDP-adat, amelyre a magyar deviza rögtön megbillent. Kora délután pedig kiderült, hogy két Monetáris Tanács tag is a 100 bázispontos kamatvágást támogatta a januári 75 bázispontos végső döntéssel szemben. A hír megjelenése után a dollárral szemben egy időre a 364-es szintig gyengült a forint, ami háromhavi mélypontot jelent.

Hétfőn és kedden délelőtt nyugalom uralkodott a forint piacán, az árfolyam egy nagyon szűk sávban mozgott az euróval szemben a 387-es szint körül. Aztán kedd délután befutott az amerikai inflációs adat. 

Az áremelkedés üteme némiképp meghaladta a piaci várakozásokat, a várt havi 0,2, illetve éves 2,9 százalék helyett 0,3, illetve 3,1 százalékot tett ki a pénzromlás üteme az Egyesült Államokban az év elején. A váratlan adatnak meg is volt a hatása, a dollár az euróval szemben közel 0,7 százalékot erősödött rövid idő alatt. 

Ez pedig kihatással volt a forint árfolyamára, a jegyzés az euróval szemben 387 alól átmenetileg 388 fölé is gyengült

– jelezte lapunknak Molnár Dániel. A Makronóm Intézet elemzője hozzátette, hogy szerda reggelre viszont a forint visszaerősödött a hét elején megszokott 387 közeli szintjére. A januári amerikai foglalkoztatási adat publikálásakor is hasonlót láthattunk, a forint-euró kurzus akkor sem reagált jelentősen a dollár euróval szembeni erősödésére. 

A szakértő szerint ez azt jelzi, hogy a forint euróval szembeni árfolyamát jelenleg az országspecifikus tényezők, mint a gazdaság állapota vagy az uniós forrásokkal kapcsolatos viták jobban meghatározzák, mint a Fed kamatdöntései által befolyásolt globális pénzpiaci trendek.

Kellemetlen meglepetés érkezett

Szerda reggel viszont befutott az újabb kellemetlen meglepetés: a magyar GDP az elemzők – az ipari és építőipari adatok alapján meglehetősen optimista – várakozásainál kedvezőtlenebbül alakult a tavalyi negyedik negyedévben. Éves alapon csak 0,4 százalékkal nőtt, miközben negyedéves bázison stagnált.

A forint a negatív adatra csak kismértékben gyengült, fél tízkor is még 388 alatt alakult a jegyzés, vagyis mindösszesen 0,2 százalékot vesztett értékéből a forint

– világított rá Molnár. A szakértő szerint az azonnali piaci reakció visszafogott volt, azonban elképzelhető, hogy a nap folyamán még gyengül az árfolyam, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy 11 órakor érkezik az EU-s GDP-adat is.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint több oka is van, hogy a csalódást okozó GDP-adat forintgyengülést okozott:

  • Egyrészt erősíti azokat a várakozásokat, hogy a kormány – a viszonylag szűk költségvetési mozgástere ellenére – megpróbálhatja az idei évben élénkíteni a fogyasztást, illetve a beruházásokat a gazdasági növekedés beindítása érdekében.
  • Másrészt a gyenge növekedési adat nagyobb nyomást helyezhet a jegybankra a kamatcsökkentési ciklusban.

A szakértő szerint az utóbbihoz érdemes hozzátenni, hogy a legutóbbi kamatdöntő ülésen részben a forintgyengülés miatt nem vágott az MNB 100 bázisponttal, csak 75 bázisponttal. A következő kamatdöntő ülés február 27-én lesz, és az akkori döntést is nagyban befolyásolhatja az aktuális forintárfolyam. Az euró-forintban technikailag továbbra is 389-390-nél húzódik meghatározó ellenállási zóna, míg 387-nél, majd 385-nél támasz – világított rá Varga.

Háromhavi mélypontra ütötték a forintot

Közben a forint tovább gurult a lejtőn, szerdán dél körül hosszabb ideig a 388-as szint fölött ragadt az euróval szemben.

Portfolio elemzésében jelezte, hogy délután 2-kor jelent meg az MNB január végi kamatdöntésének rövidített jegyzőkönyve, amelyből kiderült, hogy két monetáris tanácstag a 100 bázispontos kamatvágást támogatta a végül bekövetkezett 75 bázispontos vágás helyett. „Erre a forint 388,7 körülről esni kezdett, rövid idő alatt 389,5 közelébe ugrott az euró jegyzése. A dollár kurzusa 364 közelébe emelkedett, utóbbi új háromhavi forintmélypontot jelent” – jelezték az elemzésben.